Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TM

Pane Vašíčku, něž jsem začal číst vaše blogy, měl jsem jistou sympatii k Pirátům, když ne jinak, tak jako k zajímavým exotům. Jestli je vás tam víc podobných, začínám se děsit. Přečtěte si Adornovu Teorii polovzdělanosti, možná příjdete na to proč. Ale dobrá zpráva je, že jsem Vás nominoval do svého ževříčku Internetový moula týdne a sotva nám nových sedm dnů začalo, už mám velkého favorita na vítězství. Pouze minimálně k obsahu Vašeho blogu. Rozumím tomu, že Vás dráždí nerovnováhy vznikající v tržních systémech, ale vysvětlení hledáte na naprosto špatné cestě. Už jenom to, že investice je pro Vás automaticky úvěr, což tam někde dole píšete. To je prostě nesmysl. A tak je to s každou větou v blogu i v tom, co poznamenáváte v diskusi. Hromadíte pojmy, předkládáte myšlenku jakoby z líhně "zdravý selský rozum", ale protože pojmy vykládáte jinak, než co znamenají, a protože rozum je něco jiného, než do toho vkládáte, výsledkem je strašlivý nesmysl. Ale klid, naštěstí je to světu šumák.

1 6
možnosti
MB

Argumentace vůči Vašíčkovi má jeden společný rys: na začátku autor oponentury začne vršit nadávky na blogerovu adresu a pak, někde na konec, uvede drobnou konkrétní námitku vůči nějakému pojmu nebo jeho pojetí. Jak se říká, hora porodila myš.

Vašíček samozřejmě není akademicky graduovaný ekonom, a tak v lecčems mohou být jeho výklady nepřesné nebo ne zcela domyšlené. Podstatné je, zda je na jádru jeho textů něco podstatného nebo ne. A domnívám se, že vskutku ano.

I část mainstreamové ekonomie zastává názor, že země, jako Německo, "vyrobily" třeba v Řecku kritickou ekonomickou situaci procesem, který Vašíček popisuje. Tedy, Německo vyvezlo svou nadprodukci na dluh a dnes se tváří jako to schopné a odpovědné, co dluhy nedělá, zatímco samo je spolutvůrcem problému.

A teď je samozřejmě otázka, nefunguje tento mechanismus obecně? V rámci vnitřní i vnější ekonomiky? A je možné se ve stávajím ekonomickém systému tomuto mechanismu vyhnout?

6 0
možnosti

Tak to je blábol jak sviňa - zejména v první, "ekonomické" části.

Z čeho žijete, pane Vašíčku? - u Vás bych si nezadal ani jenoduchou analýzu.

2 7
možnosti
Foto

Můžete být konkrétní? co je podle vás blábol? Váš post obsahuje pouze informaci, že když se vám něco nelíbí prohlásíte to za blábol.

3 0
možnosti
Foto

Jednoduchý, stručný a kvalitní popis současného stavu. Děkuji, karma R^

3 2
možnosti
Foto

No jo ona ta idea společného vlastnictví nebude zase tak špatná což?

3 6
možnosti
Foto

Jenže motivaci ziskem se zatím nepodailo ničím jiným nahradit.

4 1
možnosti
IH

I37r16e75n88a 85H39r29u40b54á

18. 11. 2012 11:48

Co tedy navrhujete - ekonomický systém založený na tvorbě ztráty?

1 2
možnosti
Foto

Nic nenavrhuju. Problémem není zisk, ale saturace, která znemožňuje jeho tvorbu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!