Diskuse

Vědomí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Albert.Pes

31. 1. 2010 12:34
Danost ve vědomí

a vědomí samotného je fakt, ze kterého každá věda vychází, protože je to věda lidská prováděná vědomými lidmi, vědci. Proto je každá snaha o vysvětlení možnosti redukce vědomí na vědecký popis apriori jaksi pochybná. Ve vysvětlení vědomí tedy není možné vycházet od "matérie", jak to děláte. Ovšem bláboly snažící se vzbudit dojem, že pisatel dosáhl transcendence svého vědomí a může nás ubohé červy informovat o tom, jak se to má s realitou mimo náš patetický matrix tady byly vždycky, díky za přispění svou troškou do mlýna...

0 0
možnosti
L

Luborka

31. 1. 2010 12:56
Re: Danost ve vědomí

Jediné co jste projevil je nezájem zabývat se něčím jiným než produkty svých hmotných vjemů. Dívám se na  tento článek jako na  pokus objasnit, jak lze vnímat i jinak než hmatem, sluchem, čichem, zrakem nebo chutí. Vzhledem k tomu, že to nelze vědecky prokázat, tak to zůstane jednou pro vždycky nevědecké. Je na každém, rozhodnout se jestli mu to v životě bude k užitku.

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

31. 1. 2010 22:01
Re: Danost ve vědomí

Já se velmi rád zaobírám "předměty", jež nejsou pouze produkty mých vjemů. Na druhou stranu si myslím, že i k těmto předmětům je dvojí přístup - buď vědecký ve smyslu nějaké solidní filosofické teorie, která si uvědomuje své hranice a kompetence, anebo takový šamanisticko-náboženský. O prvním se rád pobavím, druhé rád porovnám se svým světanázorem (je-li to zajímavé a originální) anebo se tomu zasměji (v případě, že někdo chce svou šamanisticko-náboženskou hypotézu vydávat za solidní filosofickou teorii, což ale snad ani autor článku nechce). A proto jsem rád, když člověk, který něco podobného chce sdělit, jasně napíše, zda se jedná o první nebo druhé.

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

31. 1. 2010 22:02
Re: Danost ve vědomí

Ještě pro pana Vašíčka - myšlenky si očividně přivlastnit nelze, je ale nutné dělit zrna od plev...

0 0
možnosti
L

Luborka

1. 2. 2010 14:31
Re: Danost ve vědomí

Tohle si půjčím:„Kolik máte stoupenců? Podle jejich počtu rozhodneme, zda to, co říkáte, je pravda nebo lež“, .... nebo co je zrno a co plevy? Představte si, že chcete malovat a vybíráte si barvu. Budete se řídit radami malířů, představami svými, nebo vaší paní, či dětí, nebo kamarádů, sousedů? Nebo prostě něco použijete a budete sledovat reakce okolí a necháte se ovlivnit, v případě, že se to většině nebude líbit? Jak chcete poznat solidní teorii? Proč jakékokliv teorii chcete klást hranice a kompetence? Větou ...jasně napíše, zda se jedná o první nebo druhé. .....říkáte, ať mi řekne jestli se mi to má líbit nebo ne. Proč by to měl říkat? Ať se každý rozhodne dle sebe.

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

2. 2. 2010 0:51
Re: Danost ve vědomí

Když si nechám vymalovat pokoj, rozhodnu se podle toho, co se mi líbí. Když se budu snažit vyřešit diferenciální rovnici, budu hledat funkci s náležitými derivacemi sednoucí k této rovnici, nikoliv ale dle toho, zda se mi ta funkce zamlouvá či ne, natož dle toho, zda se zamlouvá Karlovi či jeho rodině, kteří o diferenciálních rovnicích nevědí ani zbla. A i o myšlení lze myslet precizně. Definovat rámec, ve kterém se pohybuji, cíl zkoumání a jasně určit metodu. Pro mě je to podmínka sine qua non pro zabývání se jakýmkoliv textem, jehož autor klade nárok na pravdu (pokud se výslovně nemá jednat o "pravdu" třeba náboženskou a nutně tedy předem vyžadující víru). No, anebo si můžete stoupnout doprostřed ulice na bednu od ovoce a hlásat to své evangelium... Což o to, jestli za vámi nějaké náležité božstvo stojí, tak se s tím možná i chytnete.

0 0
možnosti
L

Luborka

2. 2. 2010 12:07
Re: Danost ve vědomí

Divil by jste se jak ta bedýnka funguje. Zažil jste někdy speakers´corner ?;-)http://www.xxxurban75.org/london/images/speakers-corner-20.jpg

0 0
možnosti
A

Albert.Pes

2. 2. 2010 16:43
Re: Danost ve vědomí

Já si spíš vždycky vzpomenu na Monty Pythony a Život Briana a proroka mluvícího o věcičkách na takové té rafiové bázi s odtokem... :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

31. 1. 2010 13:04
Re: Danost ve vědomí

S prohlubujícím se poznáním si stále více uvědomuji zbytečnost prosazování vlastního ega. Prezentuji své myšlenky s úmyslem prospět všem, kteří o to stojí. Smysl spatřuji v těch myšlenkách a nikoliv v tom, abych s nimi posiloval své Ego. Stále častěji nacházím v diskusích pod mými články příspěvky lidí, kteří činí totéž. Z toho plyne má víra v budoucnost. Čím více lidí si uvědomí, že myšlenky si nelze objektivně přivlastnit, tím méně jich bude ztrácet svůj čas neužitečným prosazováním svého Ega.

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

31. 1. 2010 13:56
Re: Danost ve vědomí

"Čím více lidí si uvědomí, že myšlenky si nelze objektivně přivlastnit, tím méně jich bude ztrácet svůj čas neužitečným prosazováním svého Ega."...však vidoucí Ego je třeba používat právě do momentu, než si ostatní uvědomí na počátku zmíněné;-)R^ Z mého úhlu byste měl s čtenáři začít jako s dětmi a zformulovat selsky pochopitelné definice základních pojmů. Osobně jsem v kolizi se zažitým a Vaším přístupem subjektivně vidoucího, který už předjímá, že se čtenář zorientuje. Kvantové vnímání prostředí mne samozřejmě fascinuje, protože povyšuje komplexnost uchopení; přesto si ale myslím, že určitý most od standardu ke kvantu je prostě třeba :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!