Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pehavecm

21. 4. 2009 7:11
souhlas

článku není co vytknout, jenom bych si dovolil doplnit, že k primárním důvodům krize podle mého patří i neschopnost akceptovat reálný svět (i s tím "nemorálním a nefungujícím") kapitalismem a soustavné snahy o jeho vylepšování...

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

20. 4. 2009 9:49
Fakt povedený článek!

Díky a karma R^

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

18. 4. 2009 2:29
Všechny krize

Vznikají ve finančním systému a vše ostatní, i co tu popisuje pan Vašíček jsou jen příznaky choroby. Choroby bankovního letadla, kdy se dala do rukou hrstce soukromníků vláda nad měnou všech národů. Dnes vyšel váborný blog Standy Stupky s odkazy na videa. To by si měl každý přečíst a uvědomit si, jestli alespoň potraviny si je schopen zajistit svépomocí. Brzo to každý bude potřebovat.

0 0
možnosti
MB

MacX

18. 4. 2009 8:37
Re: Všechny krize

Ano, Martine, to video na Stupkově blogu přeposílám svým známým. To se musí vidět.

0 0
možnosti
M

MiQuA_

17. 4. 2009 22:43
Skutecne

Skutecne maloktere nazory se daji cist.... ty Vase pane Vasicku, mezi ne patri, karma R^.

Nemyslite, ze by uz bylo na case, aby se uz konecne Cina aspon ideologicky dostala na uroven zapadnich statu... myslim socialni stat --- drazsi pracovni sila ---  vetsi kupni sila Cinanu atd... pripada mi ze ty disproporce, ktere v soucasne dobe ve svete jsou... levna pracovni sila v Cine --- stehovani podniku do lokalit, kde je levna pracovni sila ... atd zpusobuje v konecnym efektu snizeni koupeschopnosti nasich/evropskych konzumentu --- a tim je pro me krizovy efekt jeste vyhrocenejsi...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 4. 2009 9:10
Re: Skutecne

Dnes už to v té Číně není o nízkých platech, ale především o nízkém zdanění práce.V Číně poptávka roste, sociální stát nemá na objem potávky žádný vliv, mění jen strukturu poptávky. Dnes v Číně rostou zejména prodeje aut a dražších výrobků. Sociální systém by zdanil ty, kteří nakupují auta a peníze by dal těm, kteří nakupují hlavně rýži a maso. http://ekonomika.ihned.cz/c1-36765900-skodovka-zacne-vyrabet-superby-v-cine-budou-vice-perovat-a-vice-chromovane

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 4. 2009 16:09
rád bych odpovídal na argumenty

Těžko je však v diskusi oponentů hledám. Komunisté (kteří se však takto neoznačují) sní svůj sen dál. Připadám si stejně jako na konci 80tých let. Tehdy se podobně argumentovalo - "socialismus si rozvracet nedáme", problémy jsou v "nízké angažovanosti a uvědomělosti". Problém je, že neumějí počítat. Systém, který vybudovali nyní kolabuje a jeho kolaps nic nemůže zastavit. Tak jako nefunguje perpetum mobile, nemůže fungovat stát, který má vyšší náklady na svůj provoz a provoz těch socialistických vymožeností, než dokáže vybrat. Dnes už je jasné že se z toho státy nedostanou ani, kdyby byly daně 100%, což nejspíš brzy budou a k tomu rovnost v bídě.  Přesto uvádím článek ve kterém navrhuji řešení situace, na pořad dne to však zřejmě může přijít, až když se tehle systém zcela zhroutí: http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090409_78790_blogidnes

0 0
možnosti
D

da.rock

17. 4. 2009 16:21
Re: rád bych odpovídal na argumenty

Pane, komunisty teprve poznáte, až zkrachuje ten váš liberální sen, jako zkrachoval v třicátých letech. Bída a chudoba lidi radikalizuje a je možné je držet na uzdě jen v diktatuře, nebo si lidi tuto diktaturu dokonce sami zvolí. Sociální stát chránil západní Evropu před komunismem lépe, než rakety Pershing.

Narozdíl od Marxe si já nemyslím, že by posledním stadiem kapitalismu byl imperialismus. Posledním stadiem kapitalismu je sociální stát. Alternativou už je jen diktatura, ať už pravicová či levicová.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

17. 4. 2009 15:25
blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Ne všechny vyspělé ekonomiky jsou nekonkurenceschopné. Například Německo a Holandsko tvoří asi 100 mil. lidí, mají obchodní přebytek vyšší než miliardová Čína. Krize skutečně začala na hypotečním trhu v USA, není pravda, že se to dotkne jen věřitele a dlužníků. Finanční svět je propojen, peníze obíhají a pokud se to někde zadře a někdo vlivem odepisování špatných úvěrů musí omezit půjčky, pak se to zákonitě musí projevit. Stejně jako se musí projevit z důvodu odpisů špatných úvěrů výše zisků a z toho odpovídající cena akcií.

Důvodem krize je likvidace sociálního státu ze strany Ragana a Bushů a taky světová obchodní nerovnováha vzniklá absenci demokracie a sociálního státu v Číně. Bohatí díky úlevám na dani investovali do výrobních statků (akcie, nemovitosti na prodej, výrobní firmy, služby), ale lidé neměli dostatek peněz na nákup těchto spotřebních statků.

0 0
možnosti
M

m.vojtek

17. 4. 2009 15:29
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

... no, nevím, jestli jste to tak chtěl, ale pokud říkáte, že příčinou krize je "absence demokracie a sociálního státu v Číně", tak v podstatě dáváte autorovi za pravdu, ne?

0 0
možnosti
D

da.rock

17. 4. 2009 15:04
Už po přečtení titulku mi bylo jasné, o čem článek bude...

Jako vždy - sociální stát je oním zlem, které může za krizi, přebujelé sociální systémy jsou tou koulí na noze, která nás táhne ke dnu a další notoricky známé neoliberální pravdy. :-/

Nuda ža k uzoufání...Dneska už těmhle kecem nikdo nenaschlouchá, v politice i ekonomice všichni pochopili, ze bezbřehý liberalismus není řešením, ale příčinou všech krizí, to jen pan autor si pořád ještě sní svůj friedmanovský sen. Budiž mu přáno, ale jednou se stejně bude muset probudit. V tom lepší případě tady bude jen sociální stát. V tom horším socialismus reálný a v tom nejhorším fašismus nejrealnější.  Takhle to už jednou v historii bylo. Nedopusťme se stejné chyby podruhé.

0 0
možnosti
W

Wolf778

17. 4. 2009 15:30
Re: Už po přečtení titulku mi bylo jasné, o čem článek bude...

No já jsem tedy zvědavý, jestli se bude muset dříve probudit za svého Friedmanovského snu autor, a nebo spíš zastánce sociálního státu zradí matematika (to až nebude ani na úroky).

0 0
možnosti
PP

pavelpalisek

17. 4. 2009 14:50
Neoliberalismus a sociální stát

Ó sancta simplicitas! Jak jednoduché, jak černobílé. Welfare state je podle autora špatný, je rakovinou, je topolánkovskou cestou do pekel. Autor je jistě mnohem moudřejší než Ludwig Erhard, než Wilhelm Röpke a mnoho dalších lidí, kteří konkrétní prací dokázali, že sociální stát je velmi nosnou ideou. Ta  v sobě implicitně nese aditivní výhody liberálního přístupu k tržní ekonomice s  definovanou míru přerozdělení prostředků, zajišťující sociální jistoty pro lidi, kteří se octili v nouzi či přišli o práci. Dále se zaměřil na podporu rodin s dětmi a garantoval určitou životní úroveň lidí v postproduktivním věku.

0 0
možnosti
PP

pavelpalisek

17. 4. 2009 14:49
Neoliberalismus a sociální stát

Autor  má jistě v malíku spoustu argumentů proti tak "ekonomicky neúspěšným státům"  jako jsou Švédsko, Německo, Francie a další. Je velká škoda, že nám autor explicitně nesdělil, které intervence mohou tedy zvýšit konkurenceschopnost ekonomik západní Evropy a (donedávná ještě neoliberály zbožňovaných, dnes zatracovaných, neboť dle Klause a spol. socialistických) Spojených států. Jak tedy vážený pane z circulus vitiosus nekonkurenceschopné západní ekonomiky  ven? Zrušením zákoníku práce? Ještě nižšími daněmi a ještě vyššími všemožnými odpisovými úlevami pro podnikatele? Zrušením zbytečných úřadů práce, absolutním zrušením již tak osekané nemocenské, zrušením rodičovského příspěvku, mateřské dovolené? Snížením platů všech státních zaměstnanců, radikálním snížením jejich počtu? Zrušením všech sociálních dávek pro tělesně nebo duševně nemocné spoluobčany?  Zbytečný a ve svém důsledku nákladný je jistě i zákon o sociálních službách, zákon o zaměstnanosti, zákon o inspekci práce ad.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!