Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

pavelpalisek

17. 4. 2009 14:48
Neoliberalismus a sociální stát

Pakliže  se náš stát vzdá vyplácení všech uvedených a dalších dávek, pokud se pomocí legislativy navodí prostředí, kde zaměstnanci budou mít minimální práva a naopak zaměstnavatelé budou užívat všech možných daňových, odpočtových a jiných výhod - poté bude moci být snížena cena práce českého zaměstnance na úroveň čínského nebo filipínského a naše ekonomika se STANE KONKURENCESCHOPNOU! Zajisté  budou naši neoliberálové a ekonomičtí experti spokojeni. Co je jim po lidech, vždyť jsou to jenom ekonomické jednotky. Kam tento kapitalismus 19. století povede? Něco naznačuje historie, něco i recentní zkušenosti, které jsou např. uvedeny v knize Naomi Kleinové Bez loga. Nedoporučuji autorovi ke čtení, neboť zkušenost mi ukazuje, že lidé podobného myšlení jsou k argumentům hluší. Nejvíce snad jejich český guru, nekorunovaný král všech neoliberálů, jistého času kovaný komunista, jakýsi Ševčík..

0 0
možnosti
LU

pidla

17. 4. 2009 14:04
Zajímavá úvaha,

velmi podnětná, jen mám obavy, že takto úplně jasně to nefunguje, vždy se do hospodářských pravidel a zákonitostí přimotá člověk, ten všechna pravidla posune nebo docela popře svým nevyzpytatelným chováním. I když lidské chování směrem k životu a penězům je pro každého z nás dost čitelné, vždy jde o prospěch a peníze...:-)

0 0
možnosti
M

m.vojtek

17. 4. 2009 13:49
Čím "rozvinutější" ekonomika

tím více na ni krize dolehne. "Rozvinutost" totiž znamená, že převážná část ekonomiky stojí na zbytných produktech, jejichž spotřebu mohou lidé velice snadno omezit. Řekněme, že celý automobilový průmysl stojí na tom, že si lidé pořizují nová auta po cca 5 letech. Jakmile se interval v důsledku čhokoliv (např. krize nebo toho, že lidem prostě dojde, že to není nutné - jako u počítačů a brzy pravděpod u mobilů) prodlouží třeba jen o 1 rok, nastávají vážné potíže celých odvětví. Paradoxně jen ten, kdo je opravdu bohatý, může pořádně zchudnout.

0 0
možnosti
RR

rezjir

17. 4. 2009 13:06
Čím konkurenceschopnější ekonomika

tím více na ní krize dolehne. Malá otevřená konkurenceschopná ekonomika je závislá na dovozu a vývozu. Pokles zahraniční poptávky se na ní tedy tím rychleji a hlouběji projeví než u neotevřené nekonkonkurenceschopné ekonomiky.

0 0
možnosti
M

miro64

17. 4. 2009 13:02
...

Přesně proto nasnáším Paroubka a celkem fandím Kalouskovi

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!