Diskuse

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V podstatě máte pravdu. Jen jedna drobnost. Ale zásadní. To co popisujete je důsledek levicovosti a levicovost to jen zhorší. Vždycky jsem říkal že robotizace je jediné řešení a "smál jste se mi" , smál jste se mi proto, že se vám to nehodilo do teorie, nyní to již taky vidíte a zase se vám to nehodí do teorie. Má to ale ještě jednu vadu, příjmy z kapitálu totiž NEJSOU ve skutečnosti takové jaké si myslíte a ty by jste rád zdanil. Není co zdanit. Celá ta věc se totiž paralelně se zdaněním mezd... řeší plíživě TISKEM peněz. Tedy, pokud by se vůbec netiskly peníze, pak by vámi uvedené byla pravda, majitelé kapitálu by bohatli a příjemci MEZD chudli. Tím že státy tisknou peníze vlastně už nedostatek zdanění řeší a to "tajnou" daní - TISKEM. Tedy, pokud by se netisklo, a z natištěných peněz neplatily sociální systémy, a rozpočty států vůbec, už by se systém podělal dávno. ONI to pouze vyřešili bez revoluce (změny systému) pozvolným znehodnocováním naspořených peněz... Je to sice lepší než rychlá revoluce, ale stejně to vlastně nic neřeší. Ta věc se totiž levicově (přerozdělováním) řešit NEDÁ.

0 0
možnosti

"Nyní je nutná celková systémová změna. Musíme opustit koncept danění práce a určit jiné způsoby výpočtu a výběru daní a financování důchodů."

Obecně s obsahem článku souhlasím, ale trochu mi v něm chybí zmínka o tom, že právě vysoké zdanění práce je jedním z motorů technologického vývoje = firmy jsou díky velkým nákladům tlačeny k robotizaci. Pokud by došlo ke zrušení zdanění práce, byla by robotizace/mechanizace teoreticky pomalejší.

0 0
možnosti

Jako globalni civilizace zde mame 2 problemy, jednim jsou duchody, druhym je klima. Proc neresit zrovna oba soucasne? Tzv. Carbon-tax (dan na emise) by "zabila" dve mouchy jednou ranou. Vytvorila by ekonomickou silu, ktera by tlacina na vyvoj bez-emisnich zpusobu produkce a kunzumace energie a soucasne by financovala duchodovy system.

0 0
možnosti

My máme jediný problém a to je ten, že si myslíme, že máme problém s důchody a klimatem. Tedy já si to nemyslím, ale ten problém máme s tím, že se nám TVRDÍ, že máme problém se mzdami a klimatem. Ve skutečnosti máme jediný problém a ten jsme měli a budeme mít vždy. Ten problém je že se neříká pravda. Ta pravda totiž není příjemná.

0 0
možnosti
Foto

Řešením je zahrnout od sociálního pojištění příjmy z kapitálu.

0 0
možnosti

Dobrá, při marginalizaci práce ztrácí její zdanění na významu.

A jak byste si představoval, že bude možné zdaňovat kapitál?

Jen uvedenou cestou?

1 0
možnosti

Aby bylo srozumitelnější v čem vidím problém - objem finančních derivátů činí dnes už asi 10-násobek celosvětového HDP.

2 1
možnosti