Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Dale Cooper

29. 1. 2010 16:44
Pěkné

Zajímavé je, že si stát před rokem 89 (ne že bych to chtěl vracet), který ovládal téměř vše, vystačil s daleko nižším počtem úředníků než nynější stát, který má podstatně menší vliv. Že by nepřímá úměra?

0 0
možnosti
LK

liuk

29. 1. 2010 17:15
Re: Pěkné

Tak ono záleží, koho berete za úředníka. Před rokem 89 jste klidně mohl za úředníka považovat kohokoli, kdo měl povinnost na Vás shromažďovat a předávat informace dalším vrstvám byrokratického aparátu.

A dále jde o to, že tehdy měl stát určitě větší despotickou moc (mohl zavřít koho chtěl), ale větší infrastrukturní? O tom se dá dost spekulovat - kamer je víc, regulace mají větší vliv a je jich kvůli podnikání asi nesčetně více, obsáhlé registry jsou díky sítím vybraným osobám přístupny v mžiku atd.

0 0
možnosti
M

marionlake

29. 1. 2010 16:37
naprostý souhlas

naprostý souhlas

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

29. 1. 2010 16:43
Re: naprostý souhlas

dík

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

29. 1. 2010 16:10
Palec up

Výborně argumentačně nenapadnutelný text, který tak směřuje k pojmu 'objektivní pravda', kdy plně akceptovatelným je i trend v rámci byrokratického režimu. Tak jako tak mi ale nakonec opět vychází Chomsky, protože byrokratický stav není stimul pro násilný projev, neboť ty se odehrávají primárně na základě majetku a zdrojů, jak již byl uvedeno v textu, tedy opět: společnost musí být protažena uchem jehly sociální stability, kdy to bude hodně lidí hodně bolet, řada jich to nepřežije, ale na konci bude početně ponížená společnost s možností lépe uchopit práva právě na majetek a zdroje, hlavně díky předchozí zkušenosti;-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!