Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Imho-tep

10. 1. 2009 13:28
Hmotnost je deficit symetrie

Ano. Úzká souvislost mezi informací, symetriemi a hmotou je jedna z pozoruhodných cest  moderní fyziky. S tím úzce souvisí představa, jak částice nabývají hmotnost. Pokud je pole tvořeno částicemi s nulovou hmotností, pak má současně nejvyšší možnou symetrii, kterou je symetrie konformní.  To je případ elektromagnetického pole, které má konformní symetrii. Hmotnost jednotlivých typů částic pak vlastně odpovídá zúžení této nejvyšší symetrie na různé podgrupy ("symmetry breaking"), odpovídající silné a elektroslabé interakci. Tento mechanismus "zúžení symetrie" se projevuje též jako fázové přechody, supravodivost a supratekutost, Bose-Einsteinova kondenzace, Higgsův mechanismus. Hmotnost je tedy projevem  "deficitu symetrie" systému, a také zanedbání určitých vazeb či interakcí či incidencí v systému. Ovšem incidenční struktura odpovídá určité posloupnosti nul a jedniček - a tedy digitální informaci. Informace, incidenční struktury a hmotnost částic tedy zjevně úzce souvisí.   

0 0
možnosti

kion1

29. 5. 2008 16:34
Volič Národní strany

Vaše články se velice dobře čtouR^

0 0
možnosti

Paul Kreuz

29. 5. 2008 0:13
Hranice našeho poznání ...

Hranice našeho poznání a naší zkušenosti se neustále posouvají ... a je to myslím jedno z největších dobrodružství, které můžeme jako lidé zažít - dobrodružství z poznávání.

Susskindův "holografický princip" - to je velmi zajímavá myšlenka, určitě jsem na ní už narazil při svém studiu, nedokážu si však vzpomenout, v jaké souvislosti. Nu, alespoň mám námět, čím si doplnit vzdělání a vědomosti.

Máte naprostou pravdu a trefně jste popsal stav, kdy lidé argumentovali vytečením oceánu z kulaté země. Říká se tomu "myšlenkové paradigma". Stajně tak lidé si dnes nedokáží představit stav, že prostor je pouhou iluzí. Není to totiž myšlenkové paradigma naší doby. Ale může se to myšlenkovým paradigmatem stát - a pak to bude všeobecně přijímano jako STATUS QUO. Východní mystici meditací k tomuto poznání dospěli už dříve. Ale je velmi zajímavé a málo se ví, že i mnozí křesťanští mystici k tomuto dospěli a přijímali to jako daný fakt. ...

0 0
možnosti

Paul Kreuz

29. 5. 2008 0:17
Re: Hranice našeho poznání ...

... stejně tak Einsteinova relativita byla v době svého zveřejnění svým způsobem revoluční, dnes je součástí paradigmatu ...

0 0
možnosti

Martin Jirousek

28. 5. 2008 23:50
Je dobré připomenout si

Film Matrix. Jak správně podotkl Morpheus, veškeré informace jsou jen elektrické signály, které náš mozek zpracovává. Na elektrické signály jsou měněny vstupy všech smyslů. A ani to nemusí být pravda, protože vysvětlujeme funkci mozku opět pomocí smyslů. Nyní se dostávám k jádru věci - opravdu to, co vidíme, slyšíme, hmatáme, čicháme či ochutnáváme je skutečně takové, jak to mozek zpracuje? Myslíte, že v tomhle programu skutečně dýcháme vzduch? ;-)

0 0
možnosti

Martin Jirousek

28. 5. 2008 23:57
Re: Je dobré připomenout si

Abych nezapomněl - článek je za karmu a to velikou. Zajímavé téma, odvážné úvahy, výtečný protipól k nudným a stále se opakujícím článkům o politikaření, poplatcích nebo radaru. R^

0 0
možnosti

wiki5

28. 5. 2008 23:33
a ta

obrovska mnozina informaci je buh...zcela snadne

0 0
možnosti

majnun

28. 5. 2008 22:34
je bit hmotný?

Prosím vás, co je hmotným nosičem toho jednoho bitu informace?

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

28. 5. 2008 22:59
Re: je bit hmotný?

Bit hmotný není. Informace může být vyjádřena pomocí hmoty (např. počítač, CD, kniha,..). V tom elementárním pojetí však není žádný nosič informace. Možná je názornější než 0 a 1 použít formulaci nic a něco. To "zahuštění" informace do hmoty je přes podmíněnost informace. O objasnění těchto vztahů se pokoušejí vědci na několika pracovištích. Nejdále jsou v Bostnu na MIT. Projekt se jmenuje Bit-atom.

0 0
možnosti

troglodit

28. 5. 2008 22:31
Velmi zajímavé

V každém případě to stojí za úvahu.

0 0
možnosti

_Aleister_

28. 5. 2008 22:35
Re: Velmi zajímavé

dělás si z vás legraci nebo četl ty populárně vědecké publikace moc rychle... :-)

0 0
možnosti

_Aleister_

28. 5. 2008 22:30
takový gulášek

;-D;-D;-D

0 0
možnosti

stormon

28. 5. 2008 22:24
Výborně!

Konečně pořádné téma. Diskuse bude jistě bohatá. Já bych zatím jen podotkl, že předkládáte možnou INTERPRETACI hmoty, vyplývající z lidských logicko-matematických axiomů, nikoliv PRAVDU. A teprve to, zda tato interpretace umožní lepší pochopení světa, bude kritériem, je-li vhodná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!