Ivo Vašíček

Válka v Evropě

9. 03. 2014 20:30:59
Po 25 letech zažívám znovu mediální masáž. Štvavá válečná kampaň veřejnoprávních i soukromých médií, a mnoho vládních i opozičních politiků, mi totalitní minulost v mnohém připomíná. Tolik demagogie a lží jsem z našich médií už dlouho neslyšel.

Propagandistický boj se odehrává na všech mediálních frontách. Přesto už uběhla dostatečná doba která umožňuje přibližnou orientaci v situaci.

Nepokoje v Kyjevě mohly někoho zaskočit, následné připojení Krymu k Rusku už překvapením nebylo. Mnozí oprávněně spekulovali o tom, že si Rusko Krym vezme při první příležitosti už po Gruzii. Velmocenské ambice Ruska a Putina jsou už dlouho zřejmé.

Nicméně Krym dnes není naším hlavním problémem, největším nebezpečím pro nás mohou být zájmy USA. Vojenský konflikt v Evropě by USA náramně pomohl. USA jsou už dlouho ekonomicky nesoběstačné (stamiliardové deficity obchodní bilance) a nemají dostatečná odbytiště zejména pro zbraně, které by obchodní bilanci mohly rychle zvrátit. Po vypuknutí evropského konfliktu by zřejmě došlo k vážným ekonomickým problémům v Evropě. USA by jistě přispěchalo na pomoc s dodávkami např. břidlicových plynů či dodávkami plynu a ropy ze zemí, jejichž energetický průmysl ovládají americké firmy. Evropa by se stala i odbytištěm pro americké zbraně a další zboží a stala by závislá na USA (Ruskem neobsazená část).

Jsem si téměř jist, že USA válku chtějí. Z ekonomického hlediska nemají lepší řešení vlastních problémů. Rusku v podstatě válka taky vyhovuje, mají modernizovanou armádu a věří si, a je reálné že posílí své pozice. Čína na takové válce může také hodně vydělat (mohou dodávat oběma stranám).

Evropa by válku možná zastavit mohla, ale zatím podporuje americké zájmy, což je pro nás sebevražedné. Evropští politici z nepochopitelných důvodů podporují vládu, která se k moci dostala ozbrojeným převratem. To by ještě nemusel být problém. Horší je, že v této vládě jsou i neonacisté. O míře demokratičnosti se každý může přesvědčit na jejich webových stránkách. To by se také dalo tolerovat (i když podle našich zákonů by byli členové pravého sektoru trestně stíháni, protože se otevřeně hlásí k tradicím jednotek SS (i ostraha kyjevského parlamentu je vyzdobena nacistickými insigniemi z druhé světové války. Tady už by asi bylo vhodné se zamyslet, zda parlament pod tímto dozorem rozhoduje demokraticky. Zvláště když stejné bojůvky vyrabovali a vypálili kanceláře komunistické strany a strany regionů.

V pátek se objevily zprávy, že mají být militantní jednotky vyzbrojeny z armádních skladů, pokud je tato informace pravdivá, je to obdobou vyzbrojení jednotek SS nebo Lidových milicí. Kandidát na prezidenta a člen bezpečnostní rady Dmytro Jaroš se na svém stranickém webu podepisuje Dmytro Jaroš Bandera.

Pokud bude tento vývoj na Ukrajině Evropa ignorovat a nebude působit na odstranění těchto rizik, je vojenská intervence Rusů na Ukrajinu téměř jistá. Stačí se vžít do role obyvatel Ruska. Samozřejmě, že jsou také masírováni propagandou, ale na rozdíl od té naší se muže opírat o skutečná fakta. Když například vidíte v televizi jak zajatcům (policistům) vylupují oči, a pak je vodí ukázat na pódium jásajícímu davu, nebo ukážete jak na tribuně Majdanu vlají i nacistické vlajky, nemusíte to příliš komentovat a vymýšlet si.

Ruské obyvatelstvo je hrdé na vítězství ve druhé světové válce a v téhle situaci budou podporovat útok na Ukrajinu (oni to budou chápat možná oprávněně jako boj proti nacistické hrozbě).

Pokud si tohle Evropa neuvědomí, nezmůže nic a Rusko zaútočí a jak jsem psal výše pro USA to bude příležitost.

Domnívám se, že lze válce zabránit, ale je nutné jednat s Ruskem bez Američanů, a řešit problém neonacistů v Kyjevě. Jasně ověřit jaké hrozí nebezpečí od ozbrojení nacistů a situaci v Kyjevském parlamentu. Moskva totiž oprávněně argumentuje, že poslanci hlasují pod nátlakem, protože jsou střeženi ozbrojenci z Pravého sektoru (možná to znají z vlastní zkušenosti a na Krymu to tak je).

Řešením by mohla být společná kontrolní mise ve které budou i zástupci Ruska v Kyjevě i na Krymu. Pokud neuděláme nic, válka bude.

Autor: Ivo Vašíček | karma: 37.26 | přečteno: 4955 ×
Poslední články autora