Základy existence – 2.část: Čas a kauzalita

1. 06. 2008 22:36:59
Současnost si uvědomujeme jen díky tomu, že ji můžeme porovnávat s minulostí. Kdyby se minulost, nelišila od současnosti, nebude mít čas smysl.

Lidé pojem času vnímají naprosto samozřejmě a příliš o něm nepřemýšlejí. Objektivně je čas měřen různými typy hodin. Princip všech hodin je stejný. Časový údaj odvozují od množství změn hmotného uspořádání. Samotný čas je naprosto abstraktní. Počítáme množství vysypaných zrnek písku, počet kývnutí kyvadlem, počet otočení Země kolem vlastní osy,..

Zhruba před sto lety přemýšlel o čase i Albert Einstein. Naplno si uvědomil, že čas vždy odvozujeme od změn, které pozorujeme. Zjistil, že stejné změny se odehrávají v různých vztažných soustavách odlišně. Jediná změna probíhá ve všech systémech stejně a naprosto nezávisle. Je to šíření světla. Rychlost světla je vlastně rychlostí změn informací. Když například rozsvítíme ve stejnosměrném obvodu vypínačem žárovku, doputují elektrony od vypínače k žárovce za několik minut. Žárovka se však rozsvítí téměř okamžitě, informace o tom, že má svítit, se k ní dostane rychlostí světla. Když například uchopíme konec několikametrového napnutého lana a cukneme s ním, pohne se jeho druhý konec také téměř okamžitě. Když zanedbáme zpoždění v důsledku pružnosti lana, zjistíme, že se k tomu druhému konci dostala informace o pohybu také rychlostí světla.

Minule jsem vysvětlil, že prostor je abstraktní iluze, a že hmota je vytvořena z nehmotných informací. Uvědomění si tohoto pohledu na realitu není vůbec jednoduché. K pochopení skutečné podstaty času je však nezbytné.

Můžeme si představit současnost ve formě velké množiny informací, které mají každá, zcela jednoznačnou hodnotu. Nejbližší minulost je stejně velkou množinou informací, některé z nich však mají jinou hodnotu. Abychom mohli hovořit o čase, musí se minulost a současnost lišit minimálně o jeden bit. Když hovoříme o minulosti Země či Vesmíru, považujeme za zcela samozřejmou existenci obrovského množství minulých „současností“. Každá minulost byla dříve současností. Minulost je tím dávnější, čím více „současností“ se přeměnilo na minulosti.

Přestože je Vesmír velice složitý lze zcela logicky najít všechny minulé konfigurace. Ostatně celá kosmologie je založena na zkoumání příčin a následků. V této kapitole nechci řešit otázku determinismu, i když je také důležitá. Vyžaduje si však samostatnou kapitolu vysvětlování. Pro zjednodušení si tedy představme, že sedíme v kině a díváme se na film. Film nemá časový rozměr, je to kus plastu s nějakými informacemi. Když ty informace vložíme do správného zařízení, začne je promítat. Kamera + film vytvoří iluzi času. Jenže ta iluzornost vyplývá pouze z toho, že my pozorovatelé nejsme „promítáni“, ale žijeme ve vlastní iluzi času. Kdybychom byli na plátně, byl by pro nás čas vytvořený promítačkou absolutní.

Představu Vesmíru ve formě hologramu už mnozí „zkousli“. Obtížnější je představit si Vesmír ve formě nadčasového hologramu. Ve formě rozsáhlého informačního monolitu, pro který čas nemá smysl. Čas vzniká při vnitřní interpretaci dat, je odvozován od střídání „promítaných současností“. Celkové množsví „současností“, které se hromadí ve formě minulostí, je konečné. Stejně konečné, jako je množství snímku ve filmu. Na rozdíl od filmu, však nemůžeme „promítání“ zastavit. Informace, které vytvářejí náš Vesmír, se nemění. Mění se pouze jejich jednotlivé interpretace. Střídání jednotlivých vzájemně navazujících interpretací informací nazýváme časem. Kauzalitu (návaznost příčin a následků) jsme vypozorovali na základě studia minulosti. Zhruba tedy víme, jaká jsou pravidla „řazení snímků-současností“.

Zatím většinou zkoumáme chování pouze hmotné části Vesmíru. Čas a prostor jsou dobré pomůcky pro zjednodušené pochopení hmotné části světa. Pro popis nehmotné části jsou naprosto nevhodné. Nehmotná část Vesmíru není interpretována v čase, ale v souvislostech.

Autor: Ivo Vašíček | neděle 1.6.2008 22:36 | karma článku: 19.60 | přečteno: 2469x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 527 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2785

Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...