Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výborně! Snad si dovolím jednu poznámku. Říkáte, že: "Výnosy pocházejí z tržeb na trhu, náklady na trhu tržby vytvářejí. Aby mohly být všechny firmy v zisku, musí na trh vstoupit další tržby." Další tržby by na trhu měli vytvářet majitelé ziskového kapitálu, kteří (ten sůj zisk) zvýšeně spotřebovávají. Že tomu tak skutečně není (a nadměrně se spoří - úroková míra jde dolů a trend je deflační), to je věc jiná. Já vždy říkám, že je to majetkovou nerovností, avšak se to do mainstreamového pohledu místních diskutérů nerozšířilo...

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že v tomto článku bylo řečeno velmi úsporně a jasně, že kapitalismus bez dluhů fungovat nemůže. Nyní bychom se měli přesunout k další otázce: A může vůbec kapitalismus fungovat s dluhy ?

1 1
možnosti

Samozřejmě může. Ten nekrytý kapitál je vlastně rizikový prvek, který stimuluje ekonomiku. Stimulovaná ekonomika přináší práci a rozvíjí trh. Nelze ale předem zjistit přesné výnosy, je to prostě riziko. Je dobré mít nastaveny mantinely a pravidla, tím lichvu ochočíte. Znaly to již starověké státy.

Produkce plánovaná socialisty (komunisty nebo fašisty) se neosvědčila, jelikož vedla k ekonomickému a společenskému nevolnictví a byrokratické plánování přes organizace jako EU je pouze jiný způsob korporativního fašismu, tedy socialismu.

Osobně bych to přirovnal k silnému mustangovi. Necháte-li ho svobodně běhat, nebudete mít z toho žádný užitek. Ale dokážete-li ho zkrotit a ponecháte mu přiměřenou část svobody, bude Vám dobře sloužit.

1 0
možnosti

Možná by bylo lepší napsat to takto:

bez účetních machinací finančních institucí nemůže kapitalismus fungovat. Resp. finanční instituce by bez tvorby nekrytého kapitálu (finančních produktů jakéhokoliv druhu, které vznikají před vytvořením přidané hodnoty tedy transformované lidské činnosti).

Jak bylo správně napsáno níže: přidaná hodnota neuplatněna na trhu v určitou chvíli může být odložena nebo nenajde-li svého odběratele, je nulová. Bylo-li k tvorbě použito finanční machinace (tedy nekrytého finančního produktu), vznikne dluh. Dodavatel neuplatněné přidané hodnoty dluží někomu, kdo se fyzickým způsobem na tvorbě přidané hodnoty nepodílí.

Otázka zní jinak: může ekonomika fungovat bez dluhů? Samozřejmě ano. Bez lichvy.

1 0
možnosti

Odpověď na poslední otázku podle mě - samozřejmě že... ne

1 0
možnosti
Foto

Pokud výnosy převyšují náklady, je něco v nepořádku, protože za normálních okolností by přírůstky produkce měly pokračovat do toho momentu, kdy mezní výnosy se rovnají mezním nákladům. Tam, kde k tomuto převýšení výnosů dochází, tak tam by vstupovat volný kapitál, který by zase měl vést celkovou produkci až k onomu momentu vyrovnání mezních nákladů a výnosů. Přirozený je tedy nulový zisk.

0 0
možnosti

Přemýšlím nad tím a nezdá se mi to. Do nulového zisku Vám nikdo nepůjde. Tím tuplem pokud se špatně odhaduje čím dál více nestabilní prostředí... Ale s tím, že výnosy kapitálu očištěné od zásahů státu směřují v dospívajícím kapitalismu k nule, s tím bych souhlasil...

0 0
možnosti
Foto

K73a15r72e30l 79R15a61d97a

31. 7. 2014 23:49

To je článek opravdu tak radikální, že ani osvědčení harcovníci zdejších diskuzí nechápou o čem je řeč ?

0 0
možnosti
Foto

Dluh, pokud je poskytnut z prostředků odložené spotřeby není nic špatného, nebo devastujícího pro společnost.  Dluh, který je poskytnut z natištěných peněz je devastující protože vytváří velké krize.  Toto je dnešní stav.

2 0
možnosti

Dluh z prostředků odložené spotřeby - pouze - neexistuje v žádné zemi na světě a tak asi nemá smysl o něm teoretizovat.

Veřejný dluh lze financovat "z natištěných peněz" - viz USA.

A pokud nehrozí riziko, že se dolary budou do USA vracet (zůstanou v devizových rezervách příslušných zemí), nedojde ani k inflaci ani k "bankrotu" dlužníka.

I když inflace by řešením veřejného dluhu byla.

Vhodnější teoretickým řešením je vyšší tempo ekonomického růstu než reálná úroková sazba vysokého dluhu.

0 0
možnosti

Jistě nemohou být všechny firmy ziskové - bez dluhu.

Analogicky nemohou mít všechny státy přebytek obchodní bilance.

Ale co s tím?

1 0
možnosti

prosím prosím, řekněte mi kdy se budou resetovat dluhy. Já že bych před tím provětral všechny kreditky ;-D

0 0
možnosti
Foto

K43a81r34e83l 57R87a33d39a

31. 7. 2014 23:11

Do budoucna těžko soudit. Ale zopakujte si dějepis, při jakých příležitostech k tomu dochází, třeba Vám to napoví.

1 0
možnosti

P68a65v55e98l 40K55u78r24a42l

31. 7. 2014 20:52

exitují takové netriviality jako je vytěžení nového kovu.

1 0
možnosti
Foto

vytěžení nového kovu nemá žádný vliv na poptávku naopak rozšíří na trhu nabídku dalšího produktu. Pokud by se stal platidlem, může rozšířit objem směny, otázkou však je, jak ho dostat na trh? rozdat ho někomu? zatím je používána pro distribuci peněz jediná metoda - úvěr.

V tomhle ohledu jsou jdnodušším řešením virtuální měny, třeba Bitcoin, těžit můžete hned, funguje to v podstatě stejně, jen se nemusí jezdit na Aljašku.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS