Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P70a19v50e43l 15K16u15r98a16l

11. 12. 2012 22:36

na maloobchodním trhu to inflaci skutečně nezpůsobuje.

Na mezinárodním trhu ovšem ano. Jediný důvod proč cena ropy plynu a spol momentálně klesá je to že je právě světově omezována spotřeba. A to je právě u Evropských států problém.

Jenomže na to aby sme tady nepochcípali zimou a hlady ty suroviny potřebujeme. Bez nich pomře 50-75 procent současné populace Evropy.

"severní" evropské státy musí hodnotu měny tvrdě balancovat aby byli schopné prodávat produkty svého průmyslu na světových trzích a zároveň za svou měnu nakupovat suroviny. A jsou 2 možnosti- buď stanovit fixní kurzy (což ovšem prakticky automaticky vytvoří černý trh a tlaky navíc) a nebo regulovat množství měny. (vše ostatní už se prakticky míjí účinkem)

0 0
možnosti
Foto

Ropa nejsou čísla. Kdopak by tu ropu spotřeboval? Myslíte, že když nějaká banka vydělá miliardy, tak že za to koupí ropu a nalije ji do trezorů?

2 0
možnosti
MB

Myslím, že je to pro mne zatím nejpřehlednější obraz toho, jak situace vypadá. Takto mi to dává smysl. Na rozdíl od obecných (a tedy konkrétní mechanismus vzniku a fungování krize neosvětlujících) výkladů o krizi jako důsledku nerespektování ekonomických zákonitostí (a la Klaus). 

Mám jen jeden dotaz: proč k tomu došlo až nyní? Proč se ten zásadní problém ve finančním systému obnažil až teď, a ne třeba před 30 lety?

3 0
možnosti
PK

P56a64v20e67l 82K71u84r73a59l

11. 12. 2012 22:38

Tehdy byla pro změnu ropná krize- v danou chvíli prostě nebyli arabové a spol schopní vytěžit tolik paliv aby to pokrylo okamžitou poptávku.

Pak se pro změnu zhroutil komunismus na 1/2 planety takže najednou měli modernější západní výrobky kam expandovat a po těch z východu ani pes neštěkl. Kombinace mnoha faktorů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!