Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

12. 8. 2012 17:34
Produkce že je nadbytek ?

To je přece zjevně v rozporu s realitou. Každý kdo chce mít své Ferrari ho zcela zjevně nemá, každý kdo chce několikatýdenní dovolenou v 5 hvězdičkovém hotelu tak si ji dovolit nemůže.

Dluh jsou jen potištěný papír nebo záznam v počítači. Sám o sobě hmotné statky nevytváří. Takto uměle vytvořené peníze pouze deformují trh a tvoří se pak statky, které nikdo nepotřebuje. Příkladem můžou být fotovoltaické elektrárny. Žádný spotřebitel je nechce a přece se stavějí.

0 0
možnosti
MB

MacX

13. 8. 2012 2:54
Re: Produkce že je nadbytek ?

To se pletete, vy jste to nepochopil. Nadbytek je produkčních kapacit. Prostě, není to tak, že by chyběly zdroje na vyrobení dalších aut nebo byla obsazena všechna místa v hotelích. Zdroje jsou, jsou připraveny uspokojit zákazníky - ale zákazníci nemají peníze. Původní idea rozdělení zdrojů vycházela z představy, že zdroje jsou vzácné a omezené (i to ještě o některých zdrojích platí a platit bude). Jenže dnes jsou některé zdroje téměř neomezeně vyrobitelné, ale kapacity jedou na půl výkonu nebo se musí zastavit, protože není, kdo by je koupil.

A jak tak sleduju vaše "úvahy", které jen omílají učebnicové pohádky o všeřešícím trhu a ošklivém státu, tak to asi nebudete chápat ještě velmi dlouho.

0 0
možnosti
M

maxas

12. 8. 2012 5:03
Jde o hlubší problém,

nastíl ho nedávno v TV profesor Zelený, použil ovšem americká data : zemědělství zaměstnává  asi 1% populace, průmysl asi 20%, stát 20% a zbytek tzv. "služby" 60% . V česku by zřejmě poměr stát / služby byl obrácený, neboť jenom důchodci, které zabezpečuje na rozdíl od ameriky stát činí asi 30%.  Podstatné je ovšem to, že díky automatizaci, robotizaci , Itech atd. roste produktivita a potřeba pracovníků klesá. Jinak řečeno narůstá tu velká skupina lidí nezaměstnaných, ale vlastně nezaměstnatelných. Jestliže cca 21% populace dokáže nasytit a spotřebním zbožím vybavit všechny, a stát zaměstná jen dalších 20%, zbývá vše na "sektoru služeb". Jenomže i ten trpí na zvyšování produktivity a nedokáže zaměstnat  další, naopak má tendenci k propouštění. Co tedy s narůstající armádou společensky nezařaditelných, protože nezaměstnatelných lidí?? Zatím se to řeší přerozdělováním. Zdá se že tržní hospodářství začíná narážet a přestává fungovat. Ale co s tím??

0 0
možnosti

Hodný člověk

12. 8. 2012 8:38
Re: Jde o hlubší problém,

No ale nepatří mezi ty "služby" i řemeslníci, prodavači atd.? To přece nejsou zbyteční příživníci, alespoň velká část z nich. Netvrdím, že to není problém; tohle už bylo prorokováno velmi dávno, ale přece jenom se mi zdá, že tak daleko ještě nejsme.

0 0
možnosti
MM

masoreti

11. 8. 2012 11:02
kdysi to řešily revoluce

hospodářství se pohybuje v cyklech, to věděli už i staří izraelité. období konjunktury, kdy bohatí rychleji bohatnou, střední třída taky bohatne, a chudí jen chudnou, bývá zpravidla ukončeno revolucí a válkou, to platí už po staletí. v druhé polovině dvacátého století se přišlo na to, že se dá toto období konjunktury krásně prodloužit zadlužováním státního sektoru, firem i fyzických osob, což měl třeba kapitalismus daleko lépe promakané než socialistický tábor.

ale zpátky k izraelitům. jejich hospodářská zázrak, který fungoval možná tisíciletí, spočíval v tom, že se každých padesát let (jubilaeum) hospodářství resetovalo a začínalo od nuly. půda se vrátila původním majitelům/rodům - to byla ochrana, když se vyskytl nějaký trouba, a rodinný majetek prodal, aby jeho potomci později měli na čem fungovat, půda se nemohla prodat natrvalo. byly odpuštěny dluhy, a propuštěni otroci.

takže to je cesta. všechny dluhy smazat a začít znovu. v evropě tomu brzy poslouží euro.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 8. 2012 15:26
Re: kdysi to řešily revoluce

To těžko... protože Arabové a rusové nám dluhy neodpustí... a bez nich a jejich ropy tady nepřežijeme ani první zimu.

0 0
možnosti
PK

bakules

11. 8. 2012 8:58
tak to určitě je

jen si myslím že různé dotace a omezení obchodu umožnuje vyplacet vyšší cenu za práci  než by v dokonalé konkurenci měla být/tj člověk vydělá více než vyprodukuje/ a to je hned po tom co jste popsal druhý problém socialisticke EU.

0 0
možnosti
M

maxas

12. 8. 2012 5:20
Re: tak to určitě je

trochu vám to drhne, pokud jsou mzdy, která tvoří koupěschopnou poptávku vyšší než odpovídá objemu produkce nastává nedostatek, zboží je vykoupeno a nikoli přebytek, kterého jsme již delší dobu svědky. Problém bych nazval "produktivita". Socializace, tedy pžerozdělování je už jen důsledek, vyplývající z nutnosti zachovat poptávku pro stále rostoucí produkci.

0 0
možnosti

Zirkon

11. 8. 2012 8:45
zadlužování Západu umožňoval růst Čínské výroby

Titulek nutno popravit, protože  autor  zcela  opomíjí nerovnováhu v globálním  pohledu.

Kdyby  dluhy  Evropských států a občanů zajišťovaly práci Evropských  firem, tak by problém nebyl tak závažný. Možná by se s tím dalo  žít i trvale.

Ale  situace je  mnohem horší. Pohodlní Evropané nejsou ochotni  tvrdě  pracovat ve  fabrikách  ale  chtějí  spotřebovávat  maximální množství zboží, které se  dováží.   A tento nezdravý trend  trvá  desetiletí a zesiluje.  Nakonec se to bude  uset vyřešit  vysukou inflací ( tsikem  nekrytých peněz) , která  dluhy vymaže.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 8. 2012 8:47
Re: zadlužování Západu umožňoval růst Čínské výroby

IMHO autor místní nerovnováhu pomíjí protože mluví v celoplanetárním měřítku. Místní nerovnováha je pro sdělení nepodstatná.

1 0
možnosti
RP

radim36

11. 8. 2012 7:40
Ale Evropa měla svého času otevřenou ekonomiku.

Svoje nejkvalitnější výrobky Evropa spotřebovala sama a co se v Evropě neprodalo, bylo vyváženo do rozvojových zemí a prodávalo se tam. A právě toto, vedle dovozu levných surovin z rozvojových zemí  bylo zdroj bohatství Evropy.

Podstata krize je v tom, že většina výrobků pro Evropu je posledních 5 - 10 let vyráběna mimo Evropu. Zboží směřuje do Evropy a opačným směrem , ven z Evropy směřují finance, které tak v Evropě začínají scházet.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 8. 2012 8:49
Re: Ale Evropa měla svého času otevřenou ekonomiku.

Ovšem svět jako takový už nemá kam vyvážet (Curiosity nové trhy nenašla) a to je ten průšvih.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 8. 2012 6:49
Rozvoj společnosti?

Jen v poslední větě máte chybu. Meze má rozvoj výroby, ne rozvoj společnosti. Společnost se může rozvíjet v dalších směrech, například ve vzdělanosti, moudrosti, mravnosti, lásce atd :-)

0 0
možnosti

Danny boy

11. 8. 2012 8:28
Re: Rozvoj společnosti?

"Vzdělanost, moudrost, mravnost, láska atd" není na trhu žádána. Rozvoj určují peníze a majetek.

0 0
možnosti
AS

viveka

11. 8. 2012 6:47
Výborně

R^

0 0
možnosti
D

drabhtor

11. 8. 2012 4:26
1. dil

Pane Vasicku, zacnu citatem z Kenynese. Je to anglicky, ale clovek tak moudry a vzdelany jako jste vy jiste anglicky umi (pokud ne, tak si to hodte do google translate)..

..the ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influences, are usually the slaves of some defunct economist. Madmen in authority, who hear voices in the air, are distilling their frenzy from some academic scribbler of a few years back..

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

11. 8. 2012 3:43
Po tech vsech debilnich celosvetovych krizich

je smutne ze musim konstatovat, ze komuniste to ve vychodnim bloku nedirigovali tak spatne. Navic MNOHO (obycejnych) lidi zije v tomton "idealnim, svobodnem, lidskem a demokratickem" systemu MNOHEM hure nez za komunisticke vlady.

6 0
možnosti

Danny boy

11. 8. 2012 8:24
Re: Po tech vsech debilnich celosvetovych krizich

Žádný politický systém není výhodný pro všechny. Ten poválečný experiment nejvíc pomohl obyčejným lidem t.zv. západní společnosti.  Ty státy se přece musely předvést, že v jejich systému se daří obyčejným lidem lépe. Povedlo se, ale za cenu zadlužování těchto států a my jsme je v zadlužení rychle dohnali.  U nás se lidem nevedlo tak dobře, ale zase stát nebyl zadlužen. Teď už není nutno se starat o obyčejné lidi. Ten nejlepší systém, kterému se říká demokratický, zvítězil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!