Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IP

Vojta49

14. 3. 2012 13:07
Opravdu je u nás všeho dostatek?

Myslím, že není. A co chybí? Je zoufalý nedostatek špičkových učitelů. Dobrých manažerů. Kvalitních lékařů. Osvícených podnikatelů. Čestných politiků. Vizionářských architektů. Vynikajících stomatologů. Zkušených analytiků, projektantů, programátorů, IT specialistů ...

Na jednu stranu přibývají davy nezaměstnaných. Kteří nejsou schopni prodat svou práci. A na druhé straně je stále větší nedostatek vysoce kvalifikovaných lidí. O jejichž práci by byl enormní zájem. Ale NEJSOU LIDI. Mýlím se?

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

14. 3. 2012 13:16
Re: Opravdu je u nás všeho dostatek?

ne... ale je nutno zdělit že ty davy nezaměsnaných nejsou fyzicky ani mentálně schopny ty práce zastat.

Schopnost učit se a mentální dispozice jsou vrozené parametry. Součaná populace má nadbytek lidí které nikdy nebude schopna k ničemu využít protože nemají dispozice na práci která by byla třeba a nemají je jak získat.

1 0
možnosti
P

praveverka

14. 3. 2012 8:26
"V Číně rostou ceny v důsledku rostoucí poptávky."

Toho bych se moc nebál, v Číně je domácí poptávka kolem 20%, zatímco v Evropě 50%. Mají obrovskou nezaměstnanost, nízký příjem na hlavu a čínské banky moc nepůjčují. Tento stav bude trvat minimálně do roku 2025, pak se snad začne něco měnit.

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 3. 2012 8:35
Re:

Jakých 20 a 50%? V Číně nezaměstnanost vůbec neroste, naopak zvyšuje se počet zaměstnaných (přecházejících se zemědělství). To že mají nízký příjem na hlavu pouze indikuje ten obrovský obchodní potenciál. Čínská centrální banka se snaží inflaci brzdit vysokými úrokovými sazbami a povinnými rezervami. Realitou však je, že na čínském trhu přibývá peněz nejrychleji na světě. Také tam roste spotřeba, stačí si přečíst fakta. Cokoliv se bude měnit až jdyž A)budou všichni Číňani zapojeni ve výrobním procesu a budou všichni zadlužení podobně jako dnes Evropa. Mají však před sebou ještě mnoho let idustrializace venkova, šíření hypotéčních a jiných úvěrů a nefukování mnoha inflačních bublin. Čína má jednoduše zpoždění, i když je to často nepochopeno. Dokud není nasycený trh snadno roste.

2 0
možnosti
AA

Saša

14. 3. 2012 7:45
Spotřeba zaostává za produktivitou proto,

protože poklesla porodnost.

Když se nerodí dost dětí, nutně bude poptávka po spotřebním zboží stagnovat. A při poklesu počtu děti v populaci nutně dojde k poklesu poptávky nejen po spotřebním zboží, ale i po službách.

Demografická deprese je ten největší průšvih, který postihl Evropu. 

Ne růst ceny práce (ten je ostatně jen účetní), ani růst čínské produktivity, ale vlastní populační kolaps je to, co likviduje nejprve evropskou ekonomiku a posléze i kulturu.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

14. 3. 2012 8:18
Re: Spotřeba zaostává za produktivitou proto,

S tím nesouhlasím. Problém není v poklesu spotřeby, nýbrž v poklesu konkurenceschopnosti. Západ má čím dál tím méně co nabídnout a produkce se přesouvá do zemí Třetího světa. Spotřeba není vyvážena ekvivalentní produktivitou, nýbrž státními dluhy, z nichž jsou živeny neproduktivní vrstvy obyvatelstva a projekty, na které státy nevyberou dostatek daní (které lze opět de facto uvalit pouze na skutečně vyprodukované hodnoty). S demografickým poklesem to má pouze nepřímou souvislost - porodnost klesá skoro výhradně u skupin, které jsou schopny nějaké hodnoty vytvořit.

1 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

13. 3. 2012 21:07
růst produktivity?

ta produktivita, jak píšete že roste, roste (je li tomu opravdu tak) jen proto, že klesá zaměstanost, spotřeba, životní a sociální úroveň.... neboli růst produktivity je zapříčiněn krizí a pokud by krize "nebyla" nekonal by se. V číňě naopak produktivita klesá, jak roste životní úroveň, sociální systém, spotřeba, stát... neboli až se to vyrovná, jak sám vyvozujete bude to vyřešeno. Velikou chybou by bylo bránit tomu sociální a finanční alchymií, typu "distribuce" peněz, doatcemi všeho druhu a regulací trhů. Prostě dominance západu která nám zvyšovala životní úroveň se snižuje. Pokud to někdo bude chtít řešit bude muset buď začít hrát čistou hru (srovnání životní úrovně a nákladů na práci s asií) nebo válkou a násilným vynucením si dominantní role. Revoluce to jen zhorší nebo oddálí, ale nezmění. Já jsem pro čistou cestu. Životní úroveň zde musí ještě hodně klesnout. Peníze na jinou formu řešení v EU právě rozhazuje Merkózy. Jak to dopadne s USA zatím nemám šajn.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 3. 2012 21:27
Re: růst produktivity?

Produktivita roste lepší organizací práce a vlivem technologií (zcela exaktně prokazatzelně) na celém světě (u nás i v Číně). Výsledkem celkem logicky je, že méně lidí vyrobí více zboží. V Číně však roste i spotřeba, takže počet zaměstnaných lidí také roste. U nás klesá,. Jakou krizi máte na mysli? něco jako Bůh? Příčinu jsem jasně popsal - disproporce mezi oceněním práce a majetku. Nejdřív se to látalo dluhem. Teď už to nejde a dojde k úsporám. Realita však je, že to lidé akceptovat nebudou a vzbouří se. Peníze které nyní emituje ECB maloobchodní trh vůbec neovlivňují.  Slouží pouze k nákupu toxických aktiv. A ti vysvobození investují mimo trhy EU.

5 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

13. 3. 2012 20:28
Dobře rozehraný článek

bez závěrečného řešení. Situaci lze vyřešit například prudkým poklesem evropského obyvatelstva a jeho nahrazením přistěhovalci z Asie a Afriky. Pokud budou tzv. "reformy" dotaženy do finále, bude možné něco takového očekávat Rv

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 3. 2012 20:37
Re: Dobře rozehraný článek

díky za doplnění.

0 0
možnosti
PK

repanak

13. 3. 2012 20:04
Moderní doba přinesla změny,

které Vámi uváděný trend zesilují. I stávající zahnívající stárnoucí a islamizující se Evropa vyprodukuje obrovské hodnoty, které ale mizí např. v daňových rájích. Před časem tady poučoval Primak, že to není v podstatě pravda, ale ocenění a přesuny se dají tak zorganizovat, že to tak je. Ale na druhou stranu - je úroveň střední a mladé české a i evropské populace na takové vzdělanostní a "fleiss" úrovni aby porážela asijskou? Navíc - Evropa i Česko rychle stárne, neuvěřitelně se rozkrádá, falšuje. Bohužel Váš pesimismus je oprávněný.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 3. 2012 20:42
Re: Moderní doba přinesla změny,

Díky. Nicméně opravdu nejde o stárnutí populace nebo nefachčenkovství. Jednoduše dokud bude mít průměrný Evropan lepší životní úroveň než Číňan, bude deprese pokračovat (pokud to vydrží lidé). Smutné je, že to co většina Evropanů považujeme za nepřijatelné (bydlení, práce, nedůchod) je pro většinu Číňanů samozřejmé.

0 0
možnosti
M

milanalois

13. 3. 2012 18:47
sinisace

Říká se tomu sinisace, nikolvěk číňanizace.

Jinak ale je ten článek dobrý.

A vývody jsou nepochybné.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 3. 2012 18:50
Re: sinisace

Dík. Pojem "číňanizace" jsem začal používat zcela záměrně pro označování úspor vedoucích ke snížení životní úrovně na úroveň rozvojových zemí (nikoliv např. Hongkongu či Thajvanu).

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!