Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Kolokol

17. 2. 2012 13:50
Což o to, mohli bychom se k tomu vrátit.

Já tobě opravím auto a ty mě za to obložíš koupelnu a navrh přidáš kilo mouky.

1 0
možnosti
PH

Rodnok

19. 2. 2012 14:20
Re: Což o to, mohli bychom se k tomu vrátit.

R^ tohle jsou myslitelé...

0 0
možnosti
H

Halfunx

17. 2. 2012 13:47
LETADLO

s globální účastí států v pozadí s finanční mafií jde do vývrtky.

0 0
možnosti
L

Lev----z__Rožmitálu

17. 2. 2012 12:25
problém existence peněz

peníze jsou skvělá věc jejich problém spočívá v tom co technicky jejich existence přináší

ono totiž když vytvoiřím peníze tak musím vytvořit nějakého jejich emitenta tedy toho kdo je nějakým způsobem standardizuje bude se starat aby jich bylo jen tolik kolik je ptořeba vybaví je ochrannými prvky aby je nikdo nemohl padělat apod jenže ten emitent je zároven ten "kdo ovládá měnu a nemusí se ohlížet na zákony" taky musím vytvořit banky a půjčky aby se peníze nehromadily u jedněch a nechyběly u jiných - peníze musí obíhat

jenže tím jsem taky vytvořil vytváření peněz dluhem což je zejména u elektronických peněz přirozený proces

tak je cesta z jakkoli dobře míněného systému do dnešních problémů otevřena

když k tomu připočteme zločinnost na peníze navěšenou - bez nich by neexistovaly mafie, nebyl by obchod s bílým masem, obchod s lidskými orgány, zmizeli by dealeři drog, loupežné vraždy apod něco mi říká že ta negativa vysoce převyšují pozitiva která existence peněz přináší

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 2. 2012 12:37
Re: problém existence peněz

bez peněz by se však nemohl rozvinout trh, tak jak se rozvinul. Jejich užitečnost spočívá především v tom, že umožňují směnu.

Ano lidé si neuvědomují, že se peníze musejí na trh nějak dostávat. Že nevznikají současně s produktem, ale někdo je musí "vytisknout" a půjčit (bankovky jsou celkem transparentně majetkem centrální banky). Kolik peněz banky lidem půjčí, tolik je jich použito ke směně. Jakmile je však někdo začne akumulovat, na trhu chybí (neplní funkci směny). Lidé však za používání peněz platí dnes příliš mnoho (úroky).

Rychlým řešením by byla např. emise peněz s omezenou platností (při ponechání i těch současných). Peníze s omezenou splatností by zvětšily objem směny, ale nebylo by je možné akumulovat. stát by je mohl stáhnout ve formě daní.

0 0
možnosti
H

huan

17. 2. 2012 11:32
Sugestivní styl. Holé věty, jedna za druhou,

jako tesané do kamene, tak to je proto že to říkám JÁ. V tom se krásně ztratí jedna nebo dvě které z toho kamene udělají papír na podpal. "bez zadlužování není současný stát schopen fungovat". Klíčové slovo SOUČASNÝ. Doufám že půjdete švýcarům vysvětlit že porušují Vámi stanovený přírodní zákon a jejich životní úroveň kvůli tomu trpí. Ve skutečnosti stačí aby si dostatečná část obyvatel řekla NE. Tam to udělali, dali si vyrovnaný rozpočet do ústavy a od té doby jejich zadlužení klesá. Pod tlakem okolností toho budou lidé schopni i jinde. ZVLÁŠŤ v sociálních vědách si nemůžete dovolit bezhlavou extrapolaci z minulosti.

Ano, současné peníze skutečně ve směně selhávají. Může za to sto let neustálého plíživého falšování v režii centrálních bank. To přináší do procesu směny strašlivou nejistotu a tím i neefektivitu, kde jako civilizace utápíme velkou část zdrojů. Zbytek dorazí filtrování velké části HDP přes státní byrokracii. Pak se není co divit že pro část obyvatel zdroje chybí.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 2. 2012 12:26
Re: Sugestivní styl. Holé věty, jedna za druhou,

Žádné zdroje nechybí, zdrojů je přebytek. Chybí prostředky potřebné ke směně. Kdyby nebyl zrušen zlatý standart, bylo by to ještě horší. Souhlasím, že emise peněz pomocí dluhů jsou problém, ale zatím jiný způsob neexistuje. Problém je v tom, že se všemi emitovanými penězi vzniká nárok na úrok. Peněz je však v ekonomikách málo a proto vázne proces směny. Problémem je rozpor mezi funkcí peněz jako informačního systému směny a funkcí jako majetek.

Švýcarsko má sice zákon o vyrovnaném rozpočtu, ale nedodržuje ho(nyní je st.dluh 25%) Domácí spotřeba ve Švýcarsku je však v posledních letech stimulována dluhem soukromého sektoru. Ten narostl na 176%HDP a Švýcarsko je z hlediska závazků vůči ostatním třetí nejzadluženější zemí (382% HDP). Takže žádný přírodní zákon neporušují, chce to jen brát v úvahu všechna fakta.

Současná nejistota nevyplývá z masivních emisí centrálních bank, ale z toho, že nejsou dlužníci schopni splácet.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

17. 2. 2012 1:34
každá směna je závislá na hodnotě toho co nabízíte.

tu práci chcete měřit čím? Jouly (kaloriemi)? Pokud ne, tak čím? Můžete klidně dát inzerát - Nabízím svou práci za vaši. Na co myslíte že se vás zájemce zeptá? A co umíš, kámo? Vy na to, já jsem poradce. On na to. Já vám zavolám. Případně, skvělé, potřebuji poradce. A vy na to. A co umíte vy? Já jsem hvězdopravec. Vy na to. Já vám zavolám. Lidé jako zedníci, montéři, řidiči... prostě všichni co dělají něco normálního na tento inzerát nebudou reagovat , neb jim za jejich práci, pokud ji jsou ochotni skutečně vykonávat a ne jen "chodit do práce" již někdo normálně platí a oni si to co potřebují koupí. Tedy , NE, směna nemusí být závislá na penězích, ale musíte mít CO nabídnout. A pokud máte CO nabídnout je směna možná i skrze peníze a to lépe než bez nich.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 2. 2012 9:55
Re: každá směna je závislá na hodnotě toho co nabízíte.

Zřejmě vůbec nechápete podstatu problému. Ty primitivní příklady jste si mohl odpustit, já píši o makroekonomice a ne o nějakých inzerátech. Nyní dochází k rozporu mezi funkcí peněz jako informačního systému (prosředku zefektuvňujícího směnu) a funkcí peněz jako majetku. Na maloobchodním trhu a trhu práce je nedostatek prostředků ke směně. Tedy existuje nabídka i poptávka (kdy stejný subjekt něco nabízí i poptává), ale na trhu není dostatek prostředků k uskutečnění směny.  Výsledkem je stagflace až slumpflace. Důsledkem je vznik lokálních měn (LETS) nebo i použití stré měny http://www.presseurop.eu/cs/content/article/1364321-ve-spanelskem-mestecku-se-opet-plati-pesetami

2 0
možnosti
OU

16. 2. 2012 14:35
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 2. 2012 15:08
Re: Jen jurodivý ekonom amater

to je spíš o historii než o ekonomii. Otroci a nevolníci byli sami majetkem.

2 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

16. 2. 2012 12:30
možná by jednodušeji pomohlo zrušení monopolu centrálních

bank a tedy monopolu na státní peníze (=peníze vnucené státem) - tedy konkurence peněz - trh by sám eliminoval šuntové peníze a rozvíjel zdravé měny

0 0
možnosti

lost

16. 2. 2012 13:14
Re: možná by jednodušeji pomohlo zrušení monopolu centrálních

Ivo evidentně naráží na skutečnost, že to již možné (alternativní měna)je a aparáty se toho děsí, proto ACTA, pasport na net a podobné bludy .

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

16. 2. 2012 12:13
Velmi zajímavě popsáno

, jen bych doplnil, že současné Česko na tom není jako Řecko ne proto, že bychom zde snad měli zodpovědnější režim, nýbrž proto, že zde tzv. demokracie trvá kratší dobu, než v Řecku. Nejpozději za 10 let na tom budeme naprosto stejně, jako Řekové Rv

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

16. 2. 2012 12:22
Re: Velmi zajímavě popsáno

děsíš .... nechci tu moře ;-D

Nebude to tak černé

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIII

16. 2. 2012 12:05
Hejhola, už dávno vynalezeno

Dnes se tomu říká barterový obchod. Dříve to bylo nazýváno "my vám korálky a rum, vy nám zlato a koření"

0 0
možnosti
C

certik_bertik

16. 2. 2012 12:08
Re: Hejhola, už dávno vynalezeno

nikdo vám v tom nebrání to zkusit. Zajděte k arabům a řekněte jim že jim dáte nějaké korálky a oni jestli by vám za to nedali nějakou tu ropu

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!