Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hlava.dvacetdva

24. 11. 2011 21:19
Nejhorší je

jak nás ta neviditelná ruka fackuje. Jeden neví odkud ji chytne.

0 0
možnosti

Horst W

21. 11. 2011 14:44
Ztrátový - ziskový

"Ekonomicky ztrátoví jedinci" byli a vždy budou. Pokud to však vezmeme doslova, může být za takovou osobu považován kde kdo, naopak na čele takového žebříčku se můžou usadit "zloději různého ražení, kteří budou rozhodovat co s takovými ztrátovými jedinci. Je asi důležité přípomenout, že k danému problému přispívají nemalou měrou trendy společenského vývoje. Dříve bylo zvykem, že o takové "ztrátové" jedince se primárně starala rodina, dále komunita ve které žili (vesnice či větší celky) a dalo by se to jistě aplikovat i na úroveň státu a napadá mě ještě větší celek, který z jistých důvodu raději uvadět nebudu. Falešná hesla a prapodivné názory v rozporu s lidskou podstatou tyto vazby postupně ničí a vedou k obrazu o kterém píšete. Pak je otázkou, jestli tohle vše je zákonitý proces vývoje nebo jen důsledky prozíravosti "ekonomicky ziskových"  za účelem celosvětové nadvlády.

0 0
možnosti

Světlonoš_v02

23. 11. 2011 19:05
Re: Ztrátový - ziskový

je to důsledkem vlády emočních deprivantů, kteří společnosti vnutili své ideologie

0 0
možnosti

kilokrok

21. 11. 2011 9:27
Pod fotografii autora článku

je možné najít další dokreslení jeho osobnosti v textu, který napsal o sobě! O dobru a zlu! Je vidět, že nemá jasno ani v základních filozofických otázkách, ale bláboly o neviditelné ruce trhu nás chce poučovat!;-O

0 0
možnosti

kion333

21. 11. 2011 10:15
Re: Pod fotografii autora článku

vy jste úkaz, to se opravdu nevidí8-o:-)Rv

2 0
možnosti

petrph

21. 11. 2011 9:09
jinak řečeno

Neviditelná ruka trhu funguje, ovšem nikde- prosím nikde není řečeno že by měla vést společnost k nějakému optimalizovanému stavu výhodnému pro všechny. Ta ruka trhu je prostě činitelem změn, když je něčeho nedostatek, zvednou se ceny atd....Jestli bude konečným výsledkem že na straně jedné bude několik nejbohatších bank vlastnící celý majetek světa a na straně druhé budou ostatní lidi umírat hlady, tak je to v souladu s teorií.

2 0
možnosti

Ivo Vašíček

21. 11. 2011 14:40
Re: jinak řečeno

ano

0 0
možnosti

rascal1234

20. 11. 2011 21:57
dovolim si nesouhlasit

Z definice je kapitalismus ciste ekonomicky. V tomto smeru opravdu vykazuje nejlepsi vysledky. Co vy nazyvate selhani kapitalismu, je ve skutecnosti dukaz jeho nejvetsi efektivity ciste jako ekonomickeho systemu.

Jak spravne pisete:" Vztahy v lidské společnosti nejsou pouze ekonomické.". Stejne, tak nejde zapomenout na nejrozmanitejsi potreby jedincu. Pote, co zajistime nase zakladni potreby(jidlo, piti, spanek,...), se kazdy potrebujeme ve svem zivote nejak seberealizovat(kreativita,zabava, starost o druhe,..).Jsou lide, kteri se radi obetave staraji o ostatni nemohouci jedince, a pokud maji zabezpeceny zakladni potreby, ktere jim nejlepe doruci kapitalismus, dokazi se bez problemu o ty nemohouci jednotlivce postarat. To, ze tu nemame kapitalismus, akorat znamena, ze tech nemohoucich jedincu je mnoho, protoze pro ne neni uplatneni, a ti, kteri by se radi o ne starali, nemohou, protoze se musi v dnesnim socialismu ohanet, aby vydelali alespon na chleba a na dalsi sve zakladni potreby.

1 0
možnosti

Ivo Vašíček

20. 11. 2011 22:10
Re: dovolim si nesouhlasit

Nikde jsem nepsal o selhání kapitalismu o jeho efektivitě a užitečnosti jsem nikdy nepochyboval. (tedy není s čím nesouhlasit)

I se zbytkem příspěvku souhlasím, sociální systém je však nákladem, který má bezpečnostní charakter. Potřebná redukce sociálního systému snadno vyvolá revoluci, když nebude redukován zkrachuje na nedostatek peněz a revoluce bude také. Tedy mě vychází, změnit pravidla tak, aby to vycházelo - ale zejména na straně příjmů.

1 0
možnosti

Kruton

20. 11. 2011 21:42
Je velmi trapnou módou dneška

Ukazovat chyby kapitalismu tam, kde žádný kapitalismus není.... Pokud stát politicky podporuje velké neschopné podniky a banky, tak se nemůže jednat o tržní prostředí.  Je to jako ta scéna s provazochodcem v Rozmarném létu ...

1 0
možnosti

Ivo Vašíček

20. 11. 2011 21:49
Re: Je velmi trapnou módou dneška

Když v kapitalismu žijeme, tak si musíme ukazovat i jeho chyby, zvláště když se trochu pokatzil. Nenavrhuji zde demontáž kapitalismu. Ale nemá smysl ignorovat realitu fungování trhu. Tržní prostředí se vyvíjí, a dnes jsme ve fázi, kdy koncentrovaný kapitál ovládá státy. Trh funguje podle nich. Není to žádné spiknutí, je to spontánní paralelně působící zájem. Oddělení státu od byznysu je rozhodujícím předpokladem vyřešení současných problémů. Operace to však bude náročná, neboť jsou to siamská dvojčata.

2 0
možnosti

Jan Borovička

20. 11. 2011 21:38
Já mám z ekonomie jenom maturitu,

věřím, že volný trh je jako myšlenka dobrá a efektivní věc, ovšem souhlasím s názorem, že ve skutečnosti jde o utopii, která v reálném světě nefunguje, steně jako komunismus. Krom toho, hlavním zastáncem tzv. volného trhu je u nás známý kamarád komunistů Václav Klaus, kandidát na všechny Nobelovy ceny a ředitele zeměkoule - a to o té myšlence bohužel dost špatného vypovídá. Je to jen nekonečně prázdná a falešná modla. :-/

0 0
možnosti

Kruton

20. 11. 2011 21:43
Re: Já mám z ekonomie jenom maturitu,

tak je to dobrá věc nebo prázdná modla? Pokud je trh dobrým nástrojem tvorby bohatství, tak by ho mělo být nejvíce, pokud ho dokáže byrokrat nebo politik nahradit, tak nemá smysl.....

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

20. 11. 2011 21:57
Re: Goldman Sachs v USA

tady mi také nadávali: http://vasicek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=226284

v tom vámi odkazovaném článku je krásně ilustrováno, čím se ty tisíce finančních firem živí

0 0
možnosti

nevinnaobetcenzury@seznam.cz

20. 11. 2011 21:27
A na to jste přišel v Číně?

Asi jo, tam je to také takové pirátské hospodářství.

0 0
možnosti

pyuiot

20. 11. 2011 23:36
Re: A na to jste přišel v Číně?

Cinane delaji kapitalismus s totalnim rizenim

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

20. 11. 2011 21:17
Dobrý, kvalitní článek

jen bych dodal, že čistě neregulovaný trh zničí po jisté době sám sebe, a to v okamžiku, kdy počet subjektů uvnitř trhu se významně zmenší vůči subjektům, které byly z trhu vytlačeny. Proto tento trh ve své čisté podobě v podstatě nemůže přežít a také nikde na světě neexistuje.

1 0
možnosti

Kruton

20. 11. 2011 21:23
Autore, gratuluji!

už vám tady aplaudujou i kovaný komunisti...

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS