Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cremant

9. 9. 2011 15:04
Anomálie rozmnožování dnešních lidí

Z historie víme, že lidé s více zdroji (na vrcholu hierarchie) se snažili mít co nejvíce žen a tedy potomků, podobně jako v přírodě si vládci zakládali harémy. Dnes má ale africký "žebrák" víc dětí než bankéř, takže jakékoliv srovnávání s přírodním společenstvím je mimo, neboť v přírodě jde o boj za rozmnožení svých genů nikoliv memů jako u lidí.

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

3. 9. 2011 19:57
Zbytečná otázka

Všichni jedinci jsou zcela oddáni celému superorganismu, chrání jej a dbají o jeho přežití. Tohle mezi lidmi nefunguje, lidé jsou egoističtí a sobečtí, proto nemohou být z podstaty eusociální, maximálně eurosociální. Ovšm pravdou je , že by se lidé lépe ovládali v takové hmyzí hierarchii.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

2. 9. 2011 9:56
Lidi nejsou eusociální...

Aby to bylo možné museli by být stanoveny kastovní úlohy dané geneticky.

Lidstvo lze snáze přirovnat ke krysrám nebo vlkům.

"méně rozvinutá" společenství jdou přirovnávat spíše ke krysám... NEkontrolovaně se množí, jejich rovnováhu s prostředím zařizuje vysoká úmrtnost- (mrtvá mláďta při vrhu, epidemie), pokud z nějakého důvodu nejsou zdroje (třeba neúroda obylí) začnou se krysy žrát mezi sebou. Zbude pár těch nejsilnějších a nejschopnějších a druh pokračuje opět v rovnováze se zdroji. (Experimentálně možno ověřit co se stane když začnete hejno krys krmit mimo jejich schopnosti získat zdroje a pak přestanete.)

Jádro vlčí smečky jsou ti "mladí" kteří jsou schopni lovit kořist. Tu následně distribují mláďatům a eventuelně starým a zraněným (kteří v danou cváli nemohou lovit a třeba hlídají mláďata - zahnat lišku je snažší než ulovit jelena a plýtvat na to silnějšího vlka je netaktické).

Když ovšem v prostředí začnou docházet zdroje tak buď smečka zvětší své uzemí...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

2. 9. 2011 10:05
Re: Lidi nejsou eusociální...

tím se pravděpodobně dostane do konflitku s jinou smečkou a výsledek budou nějací mrtví vlci...

Pokud nejsou už efektivně schopni zabrat další zdroje tak vlci prostě přestanou sdílet tolik se starými neschopnými lovu, pokud to nestačí tak obětují mláďata- jejich přežití s nedostakem potravin je nejistější než u někoho již schopného lovu.

Jde jenom o dostupné zdroje... a především efektivitu jejich využívání... když vlci sežerou najednou příliš mnoho jelenů tak příští rok bude hubený... než se jejich populace vzpamatuje. S tou ekonomikou je to něco podobné. Když moc velká populace začne vysávat ekonomiku tak se postupně stane neschopnou uživit celou populaci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!