Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Petr PATRYK

21. 3. 2011 14:03
"svobodny"

Udivuje me, ze v argumentaci proti svobodnemu trhu (prip. iluzi svobodneho trhu) pouzivate jako argument stavajici statni regulaci - to jsou spise argumenty proti iluzi funkcnosti smisene ekonomiky. Oblasti lidske cinnosti, ktere nebyly statnimi zasahy ochromeny (prip. jen velmi malo), funguji relativne dobre, podle popsanych teoretickych modelu, nedochazi k postupne dlouhodobe akumulaci bohatstvi, naopak prostupnost individualni i celych ekonomik je cim dal vyssi (kde byla pred 30 lety Korea, kde bylo pred 20 lety Finsko nebo Irsko, kde bylo pred 10 lety Spanelsko nebo Cina, kde byl pred 10 lety Zuckerberg, atd.), a to diky dynamictejsimu prostredi (o kterem pisete).

0 0
možnosti
AH

alex hart

18. 3. 2011 14:37
Trochu vedle, autore! -1-

Svobodný trh, demokracie, komunismus, kapitalismus a pod.  jsou podobně abstraktní pojmy jako v matematice bod, přímka, množina, apod. Jsou to jen zidealizované, abstraktní, a reálně neexistující modely, které jen přibližně platí k popisu reálného světa. Zatímco ale v přírodních a technických vědách se dosahuje velmi dobré shody při použití těchto matematicko fyzikálních modelů (popisů), protože by každý technik dostal od zákazníka velmi rychle přes držku, kdyby vyrobené zařízení fungovalo jen tak nějak napůl a nebo vůbec, tak ve vědách společenských se dlouhodobě toleruje nesystematika, chlív, bordel, nepřesné definice, vágně zavedené abstraktní pojmy apod.

.

Je tomu tak proto, že když má člověk popsat chování své (či svého druhu), je zatížen daleko větší slepotou, předsudky, dogmaty a tabu, než když má zkoumat třeba odvrácený okraj vesmíru do vzdálenosti miliard světelných let. Ještě jsem nikoho nikdy neslyšel říci, že něco neudělal proto, že je lempl,  ...

0 0
možnosti
AH

alex hart

18. 3. 2011 14:38
Trochu vedle, autore! -2-

... s e r e  na to nebo že je úplně blbej a neschopnej a nemá na tom místě co dělat. Přirtom právě to bývá nejčastější příčinou toho, že ve společnosti něco běžného a očekávaného nefunguje.  Ještě jsem nikdy neslyšel žádného šéfa přiznat, že něco blbě řídí, a žádného řadového pracovníka, že  h o v n o  dělá.  Jak potom chcete, aby se lidé shodli na jakémkoliv racionálním způsobu řízení, když má každý člověk nějaké své osobní zájmy, které vždy nadřazuje zájmu celospolečenskému.

.

Navíc žádný společenský systém i ten nejhorší není nikdy zcela nefunkční, protože nakonec vždy existuje všeobecný zájem na přežití. Nikoliv ovšem na optimálním přežití celku, ale na přežití individuí. A stejně tak dosud žádný společenský systtém nezkolaboval pro svoji celkovou nefunkčnoost, ale jen a jen proto, že mu lidé z nějakého důvodu přestali věřit a buď jej přímo svrhli nebo jej odsabotovali. 

0 0
možnosti
C

certik_bertik

18. 3. 2011 13:58
a

co se dá ještě v téhle situaci dělat?

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

18. 3. 2011 14:27
Re: a

Jako ve valné většině případů je nejlepší nedělat NAPROSTO NIC nad rámec toho absolutně nezbytného k přežití.

Za žádných okolností nedělete víc práce než´je nutné a za žádných okolností si od nikoho nekupujte víc jak potřebujete. V dlouhodobém hledisku se situace vyřeší sama. Oni ti "bohatí" budou taky v háji když jejich výrobky nikdo nekoupí.

dlouhodobé řešení je prosté: Ponechat věc volnému průběhu. Jakýkoli jiný postup sice přinese krátkodobé řešení ale v dlouhodobém horizontu nadělá víc škody než užitku.

0 0
možnosti
K

KJV

18. 3. 2011 11:19
Svobodný trh je iluzí stejně jako komunismus.

Ano p. Vašíček, jdete hodně blízko k podstatě problému.

    - Svobodný trh je v prostředí vysoké koncentrace majetku a rostoucího nepotismu iluzí. (Zde je zajímavé ustanovení 3000 let starého Mojžíšského zákona, že v Izraeli, každý padesátý rok mělo dojít k navrácení půdy rodinám, které o ni nějakým způsobem přišly. Nepotismus tento zákon nekompromisně odsuzuje.)

    - Úkolem politiků je spravovat zemi tak, aby byla vhodným místem k životu. (Kde takové politiky vzít a jak je poznat, to je problém procházející celými dějinami lidstva)

    - Nyní etablovaný politický systém...současné situaci vůbec nerozumí. (Stejně jako předešlé, který politický systém je schopen zabránit koncentraci majetku a nepotismu?)

     Jádro problému je v podstatě problém morální. Jen prostřednictvím Kristových morálních měřítek a postojů lze dosáhnout toho, aby země byla vhodným místem k životu.  Jinak krize stíhá krizi až do konce.  

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 3. 2011 10:28
Výborné

Keď už toho Kellera nečítate, aspoň si ho pozrite :)

Má veľmi podobné myšlienky...

http://srsen.wordpress.com/2010/03/20/kellerovy-tri-socialni-svety/

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!