Diskuse

Vůle k životu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Martin Jirousek

9. 3. 2010 0:49
A

krásné na tom všem je, že jakýmsi záhadným "náhodným" řízením se udržuje poměr pohlaví zhruba 106:100 ve prospěch chlapců při narození při počtu žijících jedinců na planetě 6,85 miliard.

0 0
možnosti
L

Luborka

9. 3. 2010 8:35
Re: A

Vycházíte z předpokladu, že ten poměr platí od narození až k jeho smrti. Faktem ale je, že se dramaticky obrací zhruba kolem třicátého roku věku, což je pro ženy méně příjemná skutečnost,přežívá jich více a  nemají pak moc z čeho vybírat;-)

0 0
možnosti
SP

SU P

5. 3. 2010 14:56
Vůle

V reakci na svůj přípěvek jsem byl dotázán jak to vidím s vůlí…

Vůli „k životu“, bych označil za prvotní projev hmoty ve kterém se odráží existence všudypřítomného a časově neohraničeného „života“.     

Projev „vůle k životu“ se liší podle složitosti hmoty.

Hmota není zdrojem „vůle“, pouze jejím vykonavatelem.

Složitější hmota může „vůli“ pocítit,  může s vůli pracovat, může se ji vzepřít, nemůže ji změnit.   

0 0
možnosti
MP

admiral666

3. 3. 2010 9:51
kristova noho

Tak to dopada, kdyz ekonom fusuje do biologie a snazi se uplatnit zcestna ekonomicka dogmata, ktera nefunguji ani v ni, natoz jinde.

0 0
možnosti
L

Luborka

3. 3. 2010 10:10
Re: kristova noho

Řekla bych, že autor už několikrát presentoval, že kdysi studoval fyziku. Čistě teoreticky - procesy vzniku života spočívají na fyzikálních základech, takže bych řekla, že jeho úvahy jsou v naprostém souladu s jeho vzděláním. Tím ovšem nelze tvrdit, že je fyzik nebo cokoliv jiného než, že je člověk. Vše ostatní z něj dělá okolí.

0 0
možnosti
SP

SU P

3. 3. 2010 9:07
Úvaha

Poslal jsem příspěvek s nadpisem Úvaha. Zobrazeno se do 2 položek, ale v bohužel v obráceném pořadí. Hezký den.  

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 3. 2010 13:05
Re: Úvaha

Dík za příspěvky do diskuse. Jsou v nich zajímavé myšlenky.

0 0
možnosti
SP

SU P

3. 3. 2010 9:03
Úvaha

Z hlediska fyzického: Je pravda, že plod je zcela odkázán na ženu. Propojení je však oboustranné, a dochází k výměně chem. látek oběma směry. Dnešní medicína nemá tušení co všechno může produkovat vyvíjející se zejména nervová tkáň. Cela řada žen by Vám jistě potvrdila, že v určité době těhotenství prožívají velmi šťastné období. (jeden známy si přeje aby jeho žena byla těhotná stále, pouze tehdy se s ní dá vydržet...).Z hlediska duchovního: Většina žen si dítě přeje a v některých případech jsou pro to schopny udělat cokoliv. Pokud se jim to nepodaří, může to zásadně poznamenat život jejich i okolí. Vytvořené pouto mezi matkou a dítětem je patrně jeden z nejsilnějších vztahů, který může vzniknout. I umírající vojáci na bojišti či velmi staří lidé v nemocnici někdy svými posledními slovy volají matku. 

0 0
možnosti
L

Luborka

3. 3. 2010 9:56
Re: Úvaha

Takže z hlediska parazitizmu:když spermie oplodní vajíčko vznikne zygota, která se vyvíjí díky organizmu, od kterého bere živiny, prostě cizopasí. Zpětně produkuje toxiny, čímž zatěžuje tělo hostitele. Známe dva druhy parazitů - ektoparazit, který žije mimo těla hostitele nebo na jeho povrchu a endoparazit- žijící vně organizmu. Čistě teoreticky svou poznámkou říkáte, že člověk je závislý na své matce jak v těle tak mimo něho a ta závislost nemusí být nutně fyzická. Takže jakýkoliv vztah vyjadřuje závislost. Osobně se mi také slovo parazit zdá příliš expresivní, lze ho obejít právě pojmy hostitel a cizopasník (zní to mnohem přijatelněji). Jo, a co je ta vůle, jak se projevuje ve ztahu?

0 0
možnosti
SP

SU P

3. 3. 2010 9:03
Úvaha

Dobrý den, ještě bych se vrátil k Vašemu článku. Vašemu myšlení byla patrně dána i taková vlastnost, že jste schopen spatřovat věci pro většinu lidí dané a zcela samozřejmé i z jiných úhlů pohledu. A to se týká i vztahu plodu a parazitismu. Patrně žádný oponující argument který zde zazněl nevylučuje Váš pohled a definici parazitismu. Jedna se tedy o parazistismus nebo pouze tento případ může být aplikován na definici, která je nepřesná (mimo jiné z důvodu, že se taková úvaha nepředpokládala).

Tělo ženy je evolučně vybaveno reprodukčními orgány (děloha, vaječníky...), které jsou svou přítomnosti a funkcí (měsíční cykly) předurčeny k přijetí a vývoji plodu. Pokud bych použil velmi nepřesné srovnání, je to jako když si na balkon svého domu postavíte budku a pravidelně sypete krmení a čekáte na sýkorku...slovo parazit patrně neužijeme, ale mohli bychom.

0 0
možnosti
LJ

LNKa

3. 3. 2010 10:37
Re: Úvaha

Souhlasím s výše uvedeným názorem. Taky se mi nelíbí označit vývoj plodu v těle matky jako parazitismus. Vývoj v těle matky je nezbytný pro vývojově složitější živočichy, takže jde o způsob ochrany plodu, než je schopen samostatně dýchat, přijímat potravu. Když někoho chráním, není parazitem, ale doborovolně se dělím a dokonce teprve tehdy využívám celý svůj potenciál. Navíc ženy a vlastně všechny samičky savců jsou tomu tak uzpůsobeny, že když potomstvo nemají, jejich tělo často strádá víc, než kdyby je měly. Proto se např. feny nechávají alespoň jednou připustit. Takže jde o oboustranně výhodný proces, žádný parazitismus, jak bylo kdesi poznamenáno níže, spíše symbióza, ale ani to nevystihuje skutečnost.

0 0
možnosti
LJ

LNKa

2. 3. 2010 18:09
Hlasuji pro "biorobota"

Osobně se domnívám, že spermie projevuje podobnou "vůli" jako železo, když je přitahováno k magnetu (nebo naopak). Čili nemá. Jen reaguje. Nemá VĚDOMOU vůli.  - Odhaduji, že vědomí jedince (a tedy svobodná vůle) vzniká ve chvíli početí, kdy má kompletní genetickou výbavu a začíná si stahovat svůj softwere z Vědomí, ale to je na vodě. Nicméně protože dítě vnímá, slyší a rozumí (podle regresních terapeutických zkušeností) ještě daleko dříve, než má vytvořen mozek, pak musí vědomí vznikat (se oživovat, individualizovat, vydělovat) právě v téhle chvíli.

0 0
možnosti
L

Luborka

3. 3. 2010 9:41
Re: Hlasuji pro "biorobota"

Také tomu tak rozumím.

0 0
možnosti
PB

Grak

1. 3. 2010 22:26
Z mých pozorování vyplývá...

že spermie mají asi takovou svobodnou vůli jako my, ovšem omezenou pouze do směru pohybu. Můžou si zcela svobodně vybrat do jakého směru se pustí, ale ten směr je již pedem determinován okolím a také "přemyšlením" samé spermie. Tedy mají - i nemají svobodnou vůli :-)

0 0
možnosti
SP

SU P

1. 3. 2010 17:46
Spermie

Dobrý večer, měl bych k Vašemu novému článku dotaz. Možná jsem nečetl nejpozorněji (moc jsem toho dnes nenaspal), zaujaly mě věty. Neberte to jako konfrontaci.

"Plod, dítě i dospělý jsou jen rozvinutější a tedy složitější podobou spermie.... Spermie je ve své podstatě parazit, který infikuje ženu.. V každém jedinci „hoří“ plamen života, a spermiemi se šíří dál..."

Rozumim  tomu správně, že pouze spermie je nositelem plamenu života? 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

1. 3. 2010 18:03
Re: Spermie

O vajíčku jsem nepsal, protože jeho "chování" není natolik transparentní. Takže je Vaše pochopení možné (vyplývá z toho, že jsem toto neformuloval jednoznačně). Předpokládám, že vajíčko "rozhoduje" o přijetí spermie. Ale nerozumím tomu, proto jsem to nechal otevřené. V každém případě platí, že vajíčka nesoupeří a nepohybují se "vstříc životu". Vajíčko soustřeďuje zdroje, obsahuje i genetický kód, ale pasivně "čeká". Spermie je však pohybující se informace. Při určité optice (feministkám se líbit nebude) lze připustit, že tělo dospělého jedince je ovládáno tím, co bylo při jeho vzniku spermií, tedy že spermie při oplodnění "přebírá kontrolu nad vajíčkem". Zmocní se ho a použije jeho zdroje.

0 0
možnosti
LU

pidla

1. 3. 2010 15:02
Prosím, držte se svého oboru.

V tomto oboru jste viditelně vedle, ale snad jsem pochopila vaše poselství.  Napadá mne , jak je to s lidstvem asi zlé, když zvítězí vždy ta nejkvalitnější spermie a pak okolo sebe vidím tu bezútěšnost, spoustu hloupých, líných lidí. Kde je ta kvalita, kam zmizela?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

1. 3. 2010 15:27
Re: Prosím, držte se svého oboru.

V čem jsem vedle?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS