Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WS

wandering star

8. 1. 2010 20:44
Fuuuuj, ještě se mi ježí chlupy

když si vzpomenu, jak jsme měli v paneláku ve sklepě brambory v bedně, já pro ně musela chodit s košíkem a štítila jsem se do té hniloby sáhnout!

0 0
možnosti
K

kubikakubik

8. 1. 2010 18:52
Návrat

Já bych řekl,že p Vašíček se mimoděk vrátil k systému,který možná v blízké budoucnosti nastane,mám na mysli že budeme rádi,když si aspon nějaké potraviny seženeme a uskladníme,tato zima je jen začátek a bude to daleko horší s globálním ochlazováním s kombinací ropného zlomu.

0 0
možnosti
LU

pidla

7. 1. 2010 16:49
V obchodech jsou v zimě např. z Egypta

A já kupuji brambory alespoŇ na část zimy i dnes na podzim, od soukromných pěstitelů. Jsou lepší než v obchodě, nemusím je stále dokola kupovat a při správném uskladnění neklíčí. Tak to dělám i s cibulí a jinou zeleninou nejen já, ale i spousta jiných lidí.:-)

0 0
možnosti
J

j.vrb

5. 1. 2010 23:45
děláme to dodnes

Podzimní předzásobení bramborami, jablky a čímkoliv skladovatelným provozujeme dodnes. brambory už si nepěstujeme, ale nakupujeme u místního zemědělce. Na podzim navezeme do sklepa několik pylů za 4kč/kg, někdy levněji. víme kde a jak jsou pěstované, takže se nebojíme o zdraví. dají se tak ušetřit nějaké peníze, ale hlavně to dost výrazně ulehčuje logistice domácnosti. brambory jsou dostupné kdykoliv a v dostatečném množství, takže člověk nemusí myslet na nakupování a tahat se s tím z obchodu každý týden. vřele doporučuji.

0 0
možnosti
S

stepulka

5. 1. 2010 15:19
Mám úplně stejné vzpomínky

:-)

Bydleli jsme ve strarém činžovním domě se záchody na chodbě, velkými sklepy a topili uhlím. A brambory jsme přebírali na dvorku úplně stejně. Chodila jsem pro uhlí a pro brambory do sklepa s rodiči nebo babičkou a v bednách jsme je na zimu přikrývali pytlovinou a dřevěným víkem, aby co nejdéle vydržely.

Ty nahnilé jsme okrajovali a dávali do kbelíku hned navrh a ke vchodu, aby jsme je spotřebovali jako první.

0 0
možnosti

lost

5. 1. 2010 9:59
nabídka k uskladnění je i dnes

ale asi před třemi lety musel můj příbuzný-hospodář zlikvidovat celou menší sklizeň pro naprostý nezájem i o bezplatný odběr . já si samozřejmě odebral , jako odměnu za vaření brambor prasatům . po dlouhé době smysluplná práce .!!!!!!

0 0
možnosti
K

kaktusak

4. 1. 2010 20:11
Vida, jak za socialismu rostla životní úroveň

V 80. letech jsme již měli ústřední topení, brambory jsme kupovali, stejně by je nebylo kde skladovat.

Zvlášť ten pokrok je patrný ve srovnání s první republikou, kdy obyčejní lidí jedli převážně ty brambory. Někdy se zelím, někdy s mlékem, maso jednou týdně, konzervované. Šlo o střední vrstvy, chudší se často vůbec nenajedli, i když celý život dřeli. Tak to bylo po tisíce let. Proto si oni, skuteční tvůrci hodnot, museli vydobýt lepší životní podmínky. Rovné volební právo, osmihodinovou pracovní dobu, sociální zabezpečení. A najednou by o to měli být zase připraveni, protože vládcové chtějí větší zisky a myslí si, že už se nemusejí obávat komunistů.

0 0
možnosti
JJ

Yurek

5. 1. 2010 20:27
Re: Vida, jak za socialismu rostla životní úroveň

To je od narození, nebo po úrazu?

0 0
možnosti
MV

marka40

4. 1. 2010 13:47
Ach jo,

já jsem ty brambory musela celé dětství a mládí sbírat. Jak já milovala listopad, kdy to vždycky skončilo.....

0 0
možnosti
1

1.ovce

4. 1. 2010 12:34
Je to tak

Ano, brambory mám spojeny s nejútlejším dětstvím. Tj. 60. léta a začátek 70. tých pak už to asi nebylo tak akutní, protože puberta mi brambory neasico-uje:).

Ale 60.tý léta prostě byly ve městech bramborovzácné. Bez diskuze. Kdo neměl sklep byl v háji.

Cena 0,80 Kčs/kg na uskladnění by dneska bylo cca 8 Kč.

V zimě 5 - 6 Kčs/kg hnusných a namrzlých by dnes bylo 50 -60 (i víc)za kilo.

0 0
možnosti
RP

radim36

4. 1. 2010 12:26
brambory potrlučené od strojů

nebyly. Byly potlučené od brigádníků, kteří je museli sbírat na poli nebo potom v halách pytlovat. V tom ohledu mám rozpor, když jsme místo učení na gymnáziu v 70 letech jeli na ty brambory, pamatuji  si, jak krásně se v takové hale plné brambor blblo, házeli jsme bramborami po sobě, skákali po nich a podobně je ničili. Jenže zároveň jsme přes místní JZD vždy na podzim brali brambory na zimu, v JZD je myslím nepěstovali, i když jsme byli na okraji bramborářského kraje, ale nejspíš je za něco vyčenžovali. Dost možná  s tím zemědělským družstvem, kde jsme  jako gymnazistis těmi bramborami blbli a ničili je.

Jinak myslím zrovna v 70 letech ( 1970 - 1980 )  se začínaly projevovat investice, které socialistický stát cpal horem dolem do zemědělství a nenáročné plodiny na pěstování a skladování, jako jsou brambory, zelí, cibule, hrách, mrkev, petržel nebo asi z dovozu z "zpřátelených" jižnějších zemí fazole, čočka atd začínaly být v tehdejších zeleninách docela běžně k dostání.

0 0
možnosti
RP

radim36

4. 1. 2010 12:28
Re: brambory potrlučené od strojů

Jinak v našem sklepě byly brambory k novému roku v plné síle, vydržely nám tam klidně do července srpna do prvních nových raných. V panelácích ve sklepích bylo asi příliš sucho a příliš teplo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!