Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

18. 10. 2009 18:44
Proletí rovníkem v roce

2012 + - milion let...:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 10. 2009 18:49
Re: Proletí rovníkem v roce

spíš +- stovky let, to je otázka přesnosti pozorování a výpočtů

0 0
možnosti
N

Novotnak

20. 10. 2009 19:00
Re: Proletí rovníkem v roce

Podívejte, jestli jde z galaktického rovníků nějké záření, které by nás mohlo ohrozit, pak toto záření bude mít díky rozptýlení na hvězdném prachu a díky zakřivení kolem hvězd a černých děr takový rozptyl, že bychom v něm dávno museli být. Je téměř jisté že pokud exituje, není vyzařováno jen a přesně v ose rovníku. Ovšem pokud je mi známo z pozorování, tak černé díry, když už nějakou hmotu či záření vyzařují, tak ji nevyzařují v rovníku ale v ose otáčení. Tedy z pohledu na disk nahoru a dolu, nikoliv do disku. Krom toho jsme v takové vzdálenosti od středu galaxie, že by intenzita jakéhokoliv záření musela být díky útlumu v kvadrátu vzdálenosti utlumena do té míry, že by byla sotva zaznamenatelná. Ale jinak zajímavé počtení, pište dál. ;-)

0 0
možnosti
N

Novotnak

20. 10. 2009 19:08
Re: Proletí rovníkem v roce

Ještě jste mluvil o slapových silách, nicméně jakékoliv také síly jsou na tu obrovskou vzdálensot zanedbatelné a mění se průběžně, nikoliv skokově a je jedno jestli zrovna prolétáte rovníkem. Země kolem slunce také nelétá přesně po kružnici v ose rovníku. A děje se něco při průletu osou? Neděje. Stejně jako u komet v Krupiérově pásu, také na to na ně nemá žádný zásadní vliv.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

18. 10. 2009 20:59
Re: Proletí rovníkem v roce

Mayský kalendář je velmi přesný, ačkoli se v jeho případě nejedná, jak uvádí pan Kolář o výbuch supernovy Betelgeuze, ale spíše o průchod galaktickým rovníkem popřípadě je to konec věku Ryb a nástup věku Vodnáře jako důsledek precese Zemské osy.

0 0
možnosti
PS

lecaks

1. 12. 2009 19:59
Re: Proletí rovníkem v roce

Souhlas. Proto jsem optimista, bude líp! Věk Vodnáře totiž nezná pojmy "válka, závist, lhostejnost"aj.

Buďme svorni.R^

-cr-V

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!