Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

lada222

21. 6. 2009 12:39
Aniz bych tomu rozumel,

takze do diskusi o hmote a vesmiru se radeji nepletu. Jen si pamatuji, ze vychozi dogma je takove: Neexistuje nic nez hmota (energie), vecna, nestvoritelna a neznicitelna, nikde nezacinajici a nikde nekoncici.

0 0
možnosti
J

jajboze

20. 6. 2009 13:13
Hmm

jestli ta prahmota za onoho casu, nebyla zakladem strunove teorie!

0 0
možnosti
V

venouš

20. 6. 2009 9:35
Vaše starosti

a Klausovy peníze bych chtěl mít! Jste jistě nezaměstnaný nebo tak zaměstnaný, že máte čas na takovéto kraviny!

0 0
možnosti
A

almucha

21. 6. 2009 19:23
Re: Vaše starosti

B je správně

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

19. 6. 2009 22:18
Vidím, že jste laickým dovozením dospěl k ...

..."Velkému sjednocení"... čas, prostor, čtyři interakce, granulace prostoru... :)) Nedáváte si malé cíle...

Astrofyzika, kvantová fyzika, apod. mě unášely od dětských let, už v 10 jsem přelouskal teorii relativity... pak jsem se zapsal na Katedru fyziky MFF UK a snil o vzrušujícím světě objevů a jeho filsofických důsledcích... Jako ledová sprcha přišlo poznání, že seriozní fyzika je z 95% matematický aparát a bez něj je to jen romantické snění na úrovni sc-fi. I sám Hawking ví, kolika nezáživnými matematickými důkazy, odvozeními a modely musí být každá myšlenka podepřena, než se o ní může hovořit byť jen jako o "hypotéze". A to nemluvím, co musí zkusit pro to, aby ji část odborné veřejnosti vzala na milost jako (možná jen alternativní) "teorii".  

Po prvním roce (a ukončené zkoušce z fyziky) můj romantický sen splaskl. Zapsal jsem se na praktičtější školu. V matematice totiž tak kovaný nejsem a ani jsem ji nechtěl obětovat zbývající život... :))

0 0
možnosti
MT

Fermi

19. 6. 2009 16:15
Pěkné

To je zajímavý pohled na kvantovou evaporaci černých děr. Tvůrce principu (sám velký Stephen Hawking) to ale vysvětluje trochu jinak. Páry virtuálních částic jsou podle vás také zahuštěniny časoprostoru?

0 0
možnosti
MV

MarwusII.

19. 6. 2009 15:29
Nemyslím

zde jste řekl že černé díry pouze pohlcují, a analogicky vzato že hmota má tendence se kumulovat ve větší a hmotnější celky a naproti tomu zase časoprostor se snaží hmotu homogenizovat po prostoru.

to znamená že černé diry (jakožto velmi hmotné celky) musí logicky něco vyzařovat (teplo) a tudíž bez možnosti nadále pohlcovat hmotu časem přestanou existovat, jelikož vyzáří veškerou svou hmotu.

Pletu se?

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

19. 6. 2009 16:01
Re: Nemyslím

Černé díry nemohou nic vyzařovat, ani teplo, což je jen druh okem neviditelného záření. Ale zároveň není pravda, že černé díry jen pohlcují. I naše galaxie má ve svém centru černou díru. Někde na internetu jsem četl, že tato černá díra je supermasivní a má období klidu a období "žravosti". Teď jsem si vzpomenul - to dílko o černé díře v centru galaxie se jmenuje "Supermassive black hole" a je k nalezení na internetu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!