Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

picachu

10. 6. 2009 13:15
Krychle

Neni mi jasne jak jste prisel na tu krychli.

"Speciálním případem je základní čtyřstěn o straně tři, doplněný čtveřicí s hranami 2. Takto nám vznikne oblíbená krychle."

Pravouhly trojuhelnik o stranach 2, 2, 3 neexistuje. 2^2 + 2^2 != 3^2

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

11. 6. 2009 10:56
Re: Krychle

Máte to na obrázku. Můžete si to vyzkoušet i na modelu ze špejlí, či pomocí stavebnice geomag. Když vytvoříte pravidelný čtyřstěn o straně 3 a přidáte k němu čtyři další čtyřstěny (základnou na strany základního čtyřstěnu), které však mají jednu stranu 3*3*3 a 3 strany 3*2*2 (můžeme říct, že je to plochý jehlan) vznikne vám krychle. Stěny i hrany čtyřstěnu (v tomto případě jehlan) se základnou 3*3*3 a stranami 3*2*2 svírají ve vrcholu pravý úhel.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

24. 5. 2009 1:54
stále dokola

jste přesvědčen nebo dokonce máte důkaz, že konstrukcí je možno změnit podstatu? Jde mi o to že já nedokážu pochopit jak vznikne (libovolně vychtralou manipulací) z něčeho co má spojitou strukturu něco co má nespojitou strukturu. Jak chcete z nekonečna udělat konečno. Jak chcete z NICU něco tvořit. 0,1,1/3,Pí a možná i nekonečno jsou podle mne nekompatibilní s EXISTENCÍ. A protože já to co je ZDE za EXISTENCI považuji je mi divné že je např. Matematika nebo Logika v našem světě možná. Možná, že to , že náš mozek pracuje "abstraktně" (odtrženě) od reality a je nakažen modely jako matematika, geometrie, logika...je ta chyba proč nemůžeme "nahlédnout" podstaty. Možná že počítat jedna dvě, honza jde, odmocnovat ... je tak svůdně jednoduché (prostoduché) že na tom zatím náš postup uvázl. Já zatím nevím CO je základem světa ,ale myslím že vím JAKÉ to být nemůže. Nemůže to být nekonečně malé (nic),přesné,celé, nekonečné ani jakýmkoliv jiným způsobem přesně zapsatelné či definovatelné.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

24. 5. 2009 10:13
částečně si odpovídáte sám

Matematika i geometrie jsou jistě modely. I když uvádím pojem vzdálenost, je to model, klidně to můžeme nazvat jinak, ale člověk by to nepochopil. Vzdálenost je to co od sebe odlišuje dva bezrozměrné body. Esencionálně je to tedy "odlišení". Logika je zcela univerzální a platí nezávisle na čase a prostoru. Člověk trpí časoprostorovým paradigmatem (všechny smysly tak pracují). Pí - když budete kvantově skládat jednotkové vzdálenosti (mnohostěny) vždy naleznete zcela konkrétní počet takových vzdáleností umístitelných do poloměru a něco zbyde. To co zbyde neexistuje. Proto je pí iracionální číslo. vypočítává se přesně z takových modelů např.22/7.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

24. 5. 2009 1:14
rozpory

omlouvam se ze zase otravuju :)

1) problém jazyk

"neexistuje nic" nebo "existuje nic"?,

je něco opak ničeho? a jak "vypadá" opak (je to převracená hodnota, symetrie, negace)?

2) nic (je lépe si "nabrat do huby") neboť jediné co je u nicu jisté je že neexistuje. Na neexistující věci něco stavět je "ultra" vratká konstrukce. Víme li podle vás o "něčem" jen že to není nic - muže to být cokoli a může li "něco" být cokoli, nevíme o tom vlastně VUBEC nic. Takže založit popis bodu (čehokoli) na tom že to není NIC je naprosto nepřínosné. Je to ekvivalentní konstatování BOD JE NĚCO. BOD tedy může být třeba SLON. Pokud ale použijeme pro něco označení BOD a pak dokonce stavíme něco jako geometrii, přejímáme to že je bod "nekonečně" malý (bezrozměrný) a to je sakramentsky silný předpoklad. Pokud je toto něco ješte navíc obklopeno ničím a ne prostorem je to docela fajn definice ničeho. A to vlastně odpovídá ,protože opak nicu je nejspíš zase nic.....

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

24. 5. 2009 10:20
Re: rozpory

Použil jsem pojem "něco" proto, abych vyjádřil rozdíl od "ničeho". To "něco" (nejelementárnější) můžeme označit nějakým pojmem. Pro lidskou abstrakci mi připadá nejvhodnější bezrozměrný bod. Když neexistuje prostor, je jediné co o něm víme, že není nic. Je to tedy nejelementárnější informace na které lze stavět informace další. Nic je také informace, ale nic o ní nevíme a nemůžeme vědět, nemůžeme ji tedy použít pro konstrukci vyšších informací.

0 0
možnosti

j@ck

22. 5. 2009 14:36
-

Je to zajimavy a originalni pohled, ale asi zatim jen na urovni filosoficke spekulace. My zatim nevime, co je to prostor a cas na te nejfundamentalnejsi urovni. Jen k prvni vete: prostor a cas jsou povazovany za formy hmoty (hmota je vsechno to, co se fenomenologicky jevi nasim smyslum). Zatim vubec nevime, jestli jsou cas a prostor spojite nebo diskretni. Dle soucasne fyziky nema smysl hovorit o vzdalenostech mensich nez je tzv. Planckova delka a casovych intervalech kratsich nez Planckuv cas

http://cs.wikipedia.org/wiki/Planckovy_jednotky

Jinak fyzika a matematika zdaleka nepracuji jen s Eukleidovym 3D prostorem, ale zna obrovskou spoustu prostoru - topologicke prostory, vektorove prostory, Hilbertovy prostory, a kazdy z tech prostoru muze byt definovan nad jinym polem - realnych cisel, celych diskretnich cisel, komplexnich cisel. Muze mit jinou metriku - eukleidovskou, p-adickou atd.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!