Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EG

Emmanuel Goldstein

4. 4. 2009 7:30
0 0
možnosti
J

jajboze

31. 3. 2009 20:06
Tak nevim,

jestli tady nekdo ten clanek pochopil. Praha je opravdu jedna velka historie, nikde ve svete neni takovy komplex dochovan, mozna Pariz, pohled na nej me vzdycky nejak nuti, navazat na sve predky. Netrpim komplexem malosti, a snazim se po sobe nezanechat pouze hromadu kompostu. Obama mozna take podlehne kouzlu Phy a vykona neco velkeho.Jenom my, prazane, jsme k tem vyzvam jaksi laxni.

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

31. 3. 2009 21:57
Re: Tak nevim,

"Navázat na své předky." Co to znamená? Koho považujete za své předky? Máte zmapovaný rodový strom do čtrnáctého století a v něm vyznačeno "tak tito stavěli hradby"? Co když vaši předci z té doby byli nevolníky někde na území dnešní Moravy, kteří snad matně tušili, že někde je nějaká Praha. A co když dokonce vaši předkové na toto území přišli třeba v šestnáctém století, kdy už slavné panorama stálo? Nebo co když zakladatel Vašeho rodu byl velitel armády, která přišla pobít zbytky těch, jejichž předci postavili gotický pražský hrad?

Ale naprosto souhlasím s Vaší snahou nezanechat po sobě jen hromadu kompostu, to je hrdost, kterou uznávám.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

31. 3. 2009 13:26
Češi

"Češi mohou být hrdí na své předky"

"Češky mohou být hrdé na své zadky".

Odpusťte mně mírné odlehčení tématu....:-)

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

31. 3. 2009 12:41
Nepřijde Vám

trochu zvláštní být hrdý na to, že někdo před sedmi sty lety postavil (za "krvavé peníze") něco velkého na území, na němž náhodou žijeme?

Docela by mě zajímalo, kolik dnešních Čechů má opravdu předky mezi těmi "Čechy", kteří románský hrad přebudovali na gotický (ať už tím, že opravdu stavěli, nebo tím, že měli moc to nařídit), případně kolik takových potomků je po celé Evropě (a dále).

Abychom se třeba dopočítali k tomu, že většina "pravých hrdých Čechů" žije za hranicemi.

Ale asi je pravdou, že člověk prostě na něco hrdý být potřebuje a když na svůj život nemůže, tak odkaz k dávným předkům je stejně dobrý jako to, že mluví stejným jazykem jako ten, co dohodí klackem nejdál na světě, či skupina kluků, co zvládne kus gumy pomocí klacků dopravit za záda soupeřova brankáře častěji než jiné skupiny kluků za záda "našeho" brankáře.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

31. 3. 2009 13:27
Re: Nepřijde Vám

Ještě je populární být hrdý na národní družstvo, či sportovce, pokud zrovna vyhrávají....;-D

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

31. 3. 2009 10:19
?

no, nejsem si jist, ze je zrovna idealni mit velke hrady a male domy. Svedci to spise o tom ze nas tady vzdycky brali pekne u huby. Mne co se staveb tyce naopak fascinuje jak spatne mame v cechach silnice. Pobyvam casto na Floride a muzu vam rici ze vetsina silnic/ulic ve meste velikosti Plzne je srovnatelna s Prazskou magistralou a dalnice o jen dvou pruzich v jednom smeru jsou vyjimkou. Mne osobne se prazsky hrad moc nelibi. Je to slepenec. Nechapu na co je / byl prezidentovi / krali takovy komplex. Ja osobne bych tedy radeji bydlel v Bilem dome. A vubec nejradeji v byte na manhatanu nebo rodinem domku u more na Floride.

0 0
možnosti
NB

j@ck

31. 3. 2009 10:27
Re: ?

Jo, ceske silnice jsou kapitola sama pro sebe. Ja zas ziju v Nemecku a zatimco po nemecku clovek krasne svisti po bezproblemovych dalnicich 160, sotva prekroci hranice - dirava pozalepovana rozpadajici se silnice, kanaly vybudovane presne urprostred silnic (taky ceska specialita), totalni bezohlednost a hulvatstvi ceskych ridicu.

Z USA mam zkusenost taky (jezdil jsem v Massachusetts, New Hampshire, New York). Krasne silnice, ohleduplni ridici, velke domy, mili lide. Dobra zeme k ziti R^

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

31. 3. 2009 10:14
Ano...

to je fakt. A výborný postřeh. Mimochodem Pražský hrad je největší hradní komplex na světě.:-)R^[>-]

0 0
možnosti
NB

j@ck

31. 3. 2009 10:19
kecas

uved zdroj. Podle meho jen papouskujes mytu cechu o sobe samych - jak je praha nejhezci mesto na svete, jak maji cesi zlate rucicky, jak jsou nejchytrejsi na svete. Jsem si jisty, ze Zakazane mesto je mnohem vetsi - sam jsem navstivil, takze muzu srovnavat

http://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_City

0 0
možnosti
NB

j@ck

31. 3. 2009 9:14
Prazsky hrad

je moc hezky (az na tu svini co tam momentalne sedi:-(). Nekolikrat uz jsem tam provadel zname cizince a vzdy byli nadseni, ale i jinde ve svete je spousta hezkych mist - treba Kralovsky palac v Bangkoku nebo Zakazane mesto v Pekingu, nebo Schönbrunn ve Vidni, Louvre v Parizi atd atd. Bily dum sice neni tak hezky jako Prazsky hrad, ale dulezitejsi zcela urcite.

0 0
možnosti
PH

pašík Holden

31. 3. 2009 8:43
Je hezký, že máme hrad

ale proč nám z něj nevládne král? Toho pochybnými intrikami zvolenýho nabubřelce za svýho vládce nepovažuji. Ať žije král!

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

31. 3. 2009 8:35
Ano...

...Prazsky hrad je jiste velkolepou stavbou, nicmene je tu nekolik "ale"...Tim prvnim je, ze Bily dum neni ani nahodou nejdominantnejsi stavbou Washingtonu. Pentagon je MNOHEM vetsi, i kdyz na pohled nevypada take nijak impozantne, coz ostatne Prazsky hrad take ne, byt je nepochybne zajimavejsi nez Pentagon a to i zejmena kvuli toho,ze se jedna o historickou stavbu. Jedine, co je opravdu povedene, je katedrala Svateho Vita. Ta se mi opravdu libi, i kdyz neco podobneho maji prakticky v kazde evropske zemi a napriklad v nemeckem Koline nad Rynem, kde jsem nejakou dobu zil, maji mnohem vetsi a propracovanejsi katedralu. Jinak zpet k Washingtonu, jeho dominantou je spise Capitol, ktery se prakticky v nicem s Bilym domem neda srovnat a drtive ho prevysuje. Takze ano, Obama muze mozna Klausovi zavidet, nicmene nechapu, proc by meli byt na tohle Cesi nejak extra hrdi. Vetsinu zajimavosti v Praze vyudovali nasi davni predkove,

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!