Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Eva Pallotto

7. 2. 2008 18:55
souhlasila bych...

Kdyby to byla obecná pravda.

V USA jsou firmy vlastněné zaměstnanci běžné. Třeba takový Publix - řetězec obchodů s potravinami, největší na Floridě, ale je i v jiných jižanských státech.

Ta společnost je všechno, jen ne na pokraji krachu. Její obraty i profity jsou každý rok rekordní, deset let je každý rok v žebříčku sta amerických firem, kde je podle zaměstnanců nejpříjemnější pracovat...

Více na http://en.wikipedia.org/wiki/Publix

Je to prostě složitější, ale to o čem píšete je jistě zajímavé... ovšem neplatí to univerzálně...

0 0
možnosti

CHYREN

28. 1. 2008 23:37
Souhlasím s I.V.

,že demokracie by měla fungovat na principech zodpovědnosti.Nesouhlasím s tím,aby ji určovaly ekonomické ukazatele.Jsou příliš relativní.Obrana státu?Účast na tomto procesu? Z 90% ano,ale těch 10% zbývajících procent je stejně důležitých.Domnívám se,že klíčové kritérium je politická angažovanost.Protože politika je záležitost toho nejvšeobecnějšího charakteru.Vyžaduje daleko rozmanitější a komlexnější pohled na věc.Nejsem proti demokracii.Naopak.Jsem proti tomu,aby na evoluční vývoj rezignovala.Stát by se měl řídit jako firma,kde každý občan je ze svého pohledu významný akcionář.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

28. 1. 2008 18:55
O dokoalé demokracii

Stejně jako představu pána boha sedícího na obláčku si vymysleli nevěřící nenávidící křesťany (skutečně věřící lidé by na něco takého nemohli přijít),  tak i vaše teze o krásné, spravedlivé a dokonalé demokracii vznikla v hlavách lidí, kteří demokracii z hloubi duše nenávidí. My, kteří demoracii považujeme ne za dokonalý, ale nejlepší známý způsobe spravovánÍ VEŘEJNÝCH  dobře  víme, že naše osobní problémy včetně finančních demokracie nevyřeší. Ty si musí lidé vyřešit sami.  

0 0
možnosti

CHYREN

28. 1. 2008 19:13
Re: O dokonalé demokracii

Myslím,že největší problém demokracie tkví v tom,že je konstruovaná nikoliv z vědeckých kruhů.Nemyslím sociology,nýbrž matematiky.Při konstrukci "nové demokracie" by to byli právě oni,kteří by měli stát u zrodu tohoto systému.Dali by odpovědi na většinu otázek rychleji,než kdokoliv jiný.

Myslím,že se nakonec stejně ukáže jedna skutečnost: Ta současná je zoufale chatrná.Kreacionistická mánie ji zřejmě nalomí nejvíc.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

28. 1. 2008 18:55
nu ...

nu, nikdo nebrani delnikum ci jinym zamestnancum domluvit se, slozit korunky na hromadku, a zakoupit sobe patricne mnozstvi akcii toho ktereho podniku ... pokud budou mit tech akcii dostatecny pocet, mohou si zamestnavat koho chteji, na jak dlouho chteji, a za kolik chteji, samozrejme za dodrzeni jistych zakonnych pravidel. druha vec je, jak uspesne takove podnikani bude, ovsem s tim uz nema zadna demokracie nic spolecneho ;-)

0 0
možnosti

Barry Goldwater

28. 1. 2008 18:45
Na co je demokracie

Principy demokracie jsou vhodné pro vytváření a udržování právního rámce státu a svobodného prostředí a rovné příležitosti v rámci státu.  Aplikovat demokratické principy  nelze v armádě, policii, vězeňství ale i v základním školství a jinde. Použití demokratických principů v podnikání je zcela na podnikateli. Někteří podnikatelé s tím prorazili, jiní ne.

V demokratických zemích se dosáhlo největší svobody pro podnikání i prostý život jednotlivce ze všech známých systému vlády. Žádný jiný systém neumí zajistit klidný převod moci z jednoho vládce na druhého, což znehodnocuje jinak fungující systém osvíceného vládce. V minulosti to bylo obvykle tak, že jeho smrtí osvícenství skončilo. Nezajímavá není ani informace, že již mnoho desítek let mezi sebou nevedly válku dvě země s funkční demokracií. 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 1. 2008 20:07
není to tak jednoznačné

Svoboda podnikání je v Číně větší než v EU, stejně tak byla svoboda podnikání větší v Chile za Pinochetovy diktatury. To však nic neznamená, souhlasím s Vámi, že je to dočasné. Problém však je že taková "dočasnost" někdy trvá tak dlouho, že vytvoří dostatečnou převahu k "převálcování" slabých demokracií.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

28. 1. 2008 18:29
A opravdu za to může demokracie?

Pan Marachon udělal chybu, když věřil pohádkám o tom, že demokracie je krásná a spravedlivá. Z lidí, kteří demokracii rozumí, to nikdo netvrdí a netvrdil. Naopak zámý je výrok W. Churchila.  Pro některé lidi (i pro mnoho lidí) může být krásná idea socializmu i nacizmu, ale určitě ne rozhádaná a vlastně nikdy nehotové demokracie,  ve které vlastně nikdo není spokojený, protože vše se musí řešit polovičatě, kompromisy.

Demokracie je pokus, jak s našimi omezenými lidskými schopnosti řídit správu státu tak, aby to nemohl dělat pouze jeden samozvaný člověk nebo skupina lidí. Nechtějte od demokracie víc. Právo na práci, zdraví, i štěstí vám demokracie nezaručí. To vám zaručí pouze socializmus.  Např. americká ústava mluví pouze o právu každého člověka sledovat svoji vlastní cestu za štěstím.

Pokud jde o podnikání, demokracie umožňuje všechny typy podnikání, včetně družstvevního, pokud se najdou zájemci. Jestli se nějakému podniku daří nebo nedaří, za to demokracie nemůže.

0 0
možnosti

CHYREN

28. 1. 2008 23:47
Re: A opravdu za to může demokracie?

V postatě máte pravdu.Ale pokud je produktem vyspělé demokracie naprosté otrokářství ze strany politiků,kteří si dělají co chtějí..aniž by brali ohledy na kohokoliv a cokoliv..je potřeba,aby byla doplněna o mechanismy,které tohle eliminují.Ani ve starém Římě nebyla taková diktatura svévolnosti,jako je dnes u nás.

0 0
možnosti

RZ

28. 1. 2008 18:17
Ale ta firma by mohla fungovat

Za jistych okolnosti.

Matt Ridley ve sve knize Puvod ctnosti popisuje prikladu uspesneho "spolecneho" vlastnictvi.

Funguje napriklad v ramci spolecnosti, ktera ma prisna konzervativni moralni pravidla, netoleruje nemakacenka apod. Prislusnici takove spolecnosti se samozrejme musi znat cely zivot, jsou svymi zajmy pevne svazany s podnikem a rozhodovaci pravomoce jsou vazany na to, jak skutecne k veci prispivaji...

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

28. 1. 2008 17:44
Baťa

Jeho systém prosperoval. :-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

28. 1. 2008 17:43
Ale ve Španělsku

jsou firmy založené jako zaměstnanecké a dlouhodobě prosperují.

0 0
možnosti

Stará kára

28. 1. 2008 16:57
Umíme si všichni dosadit

za Clasisi Paroubsisi? Bylo by to velmi důležité.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!