Ze školních sešitů kosmického pilota 1.

Základním stavebním kamenem Vesmírné hmoty jsou atomy vodíku*. Z atomů vodíku jsou vytvářeny základní startovací „balíky“. Každá hmota byla někdy v minulosti atomem vodíku.

Balíky vodíku se vyrábějí v různých velikostech a časoprostorových uspořádáních. Balík vodíku se působením gravitačních sil zahušťuje, až v něm začne probíhat termojaderná fůze. Z vodíku začne vznikat helium. V astronomii se takovým objektům říká hvězdy.

Každá hvězda začíná fůzí dvojic atomů vodíku (příp. molekul deuteria a tritia), které se spojují v jednotlivé atomy helia. Atomy helia hmotu více koncentrují, jsou tedy hustší než atomy vodíku. Atomy a molekuly helia jsou hustší než atomy a

molekuly vodíku, soustřeďují se tedy v jádru hvězdy. Většina hvězd pokračuje v termojaderné fůzi atomů helia. Termojaderná reakce potom probíhá ve dvou „slupkách“. Ve vnější „slupce“ fúzuje vodík na helium. Ve vnitřní „slupce“ fúzuje helium na uhlík.

Množství hmoty je však obvykle tak velké, že atomy stlačované uvnitř hvězdy dále fúzují v dalších „slupkách“ na atomy složitější (větší). Postupnými fúzemi atomů uvnitř hvězd vznikají všechny typy atomů existujících ve Vesmíru. Všechny atomy, které vytvářejí vaše těla i tuhle Zemi, byly někdy dávno v nitru hvězd a postupnými fůzemi „dozrály“ až do podoby, kterou používáte.

Pokud do Vesmíru naprogramujete opravdu velký balík vodíku, může se postupnými fůzemi a gravitačním tlakem zhroutit až na neatomovou strukturu. Vznikne neutronová hvězda, případně tzv. černá díra. Běžné černé díry vznikají z obrovských inicializačních balíků vodíku. V takových velkých balících probíhají termojaderné reakce velice bouřlivě. Uvolňují se při nich obrovská množství záření a dochází k pohybovým explozím. Do okolního prostoru je přitom vyvrhováno množství hmoty. Vyvržená hmota je tvořena atomy, které jsou produktem různého množství termojaderných fůzí.

Galaxie jsou výsledkem zhroucení opravdu velkých balíků vodíku. Atomy vodíku jsou obrovskou gravitací stlačovány tak prudce, že následné termojaderné reakce rozmetají i ještě nefúzovaný vodík. Z těchto odmrštěných oblaků vznikají hvězdy. Takovou hvězdou je zdejší Slunce. Hroutící se balík odmršťuje i množství složitějších atomů, které vznikly fúzemi v prvotních bouřlivých reakcích. Z takové hmoty je vytvořena i tato Země. Většina inicializačního vodíku galaxie se zhroutila do černé díry, která se nachází ve středu galaxie (v našem případě se jmenuje Sagittarius A). Mohutná gravitační síla centrální černé díry k sobě přitahuje veškerou hmotu galaxie. Tedy hmotu která byla při procesu hroucení původního vodíkového „balíku“ odmrštěna.

Každou galaxii drží pohromadě nějaká černá díra. Miliardy hvězd, včetně Slunce obíhají po zakřivených drahách kolem těžiště galaxie. Pohybová energie všech těchto hvězd, planet a dalších objektů je v přibližné rovnováze s přitažlivou silou centrální černé díry. Než hvězdy skončí v centrální černé díře vyzáří mnoho nespoutané energie do celého Vesmíru.

Vznik každého vesmíru je postupný. Je to programování jednoho balíku vodíku za druhým. Dokud jsou do vesmíru přidávány další balíky vodíku, vnímají to v něm nacházející se subjekty jako rozpínání. Představy lidí o velkém třesku jsou příliš dramatické. On prakticky žádný nebyl. Bylo to jen vytvoření prvního balíku vodíku, druhého balíku vodíku, čtyřech, deseti, třiceti, stovky …... Z určitého hlediska to lze vnímat jako expanzi. Je to zřejmě jen úhel pohledu.

Vyrobit „mrtvý“ vesmír je celkem jednoduché. Stačí k tomu kvalitní a rozsáhlá informační platforma a výkonný programátor vodíku. Chování každého vytvořeného kousku „mrtvé“ hmoty je zcela kauzální a zákonité. Na tvaru a dalších parametrech každého inicializačního balíku vodíku velice záleží. Okamžitá poloha každého kousku hmoty je zcela jednoznačným důsledkem inicializačních podmínek. Budoucnost každého kousku hmoty je také zcela jednoznačná. Výroba „živého“ vesmíru je poněkud složitější. Život do takového vesmíru vnáší poněkud jiné kauzality a zákonitosti.

pilotní příběh: http://vasicek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=71779

druhé pokračévání: http://vasicek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=84901

*popis dílčích komponent zde záměrně neuvádím

Autor: Ivo Vašíček | úterý 21.4.2009 11:05 | karma článku: 18,39 | přečteno: 3375x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!