Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Systémy řízení států a ideologie

Pojmy kapitalismus, komunismus a další jsou chápány pokaždé jinak. Tyto pojmy jsou často používány k maskování zcela odlišné reality. Svoji roli v tom hraje i cílená propaganda. Analyzoval jsem situaci a nejpřehlednější mi připadlo její vyjádření pomocí kruhového grafu.

Lidské politické a morální chování má své limity ve dvou extrémech. Na jedné straně je to právo na život pro každého. Na druhé straně je to neomezené právo na majetek. Právo na život pro každého je nosnou myšlenkou komunistických ideálů. Praktický komunismus se však projevil v celé své nahotě. Pro realizaci těchto líbivých ideálů je nutné použít násilí. Současní nositelé komunistických myšlenek se od násilí distancují, bez násilí však své ideály nemohou nikdy do důsledku zrealizovat.

Současná propaganda ostře kritizuje komunistické násilí v minulosti. Zcela však opomíjí fakt, že příčiny komunistického násilí vyplývají ze stejných ideálů, které většina současných demokratických stran stále častěji prosazuje.

Absolutní právo na život pro každého, zcela zákonitě směřuje k potlačení práva na majetek. Zpočátku je přerozdělování částečné a směřuje k byrokratickému plánování. Moc je koncentrována do rukou byrokratického plánovacího aparátu. V důsledku je plánován třeba i počet dětí a pracovní zařazení každého jednotlivce. Dle plánu je o každého postaráno.

Absolutní právo na majetek, zcela zákonitě směřuje ke koncentraci moci v rukou nejúspěšnějších podnikatelů. Tržní turbulence v důsledku vždy posilují silnější subjekty. Silnější subjekty jsou schopny přežít i ztráty a své konkurenty mohou výrazně oslabit pomocí dumpingu apod. Součástí absolutního práva na majetek, je zcela logicky i právo vlastnit otroky. Ten kdo se nedokáže uživit, nemá žádné právo na jakoukoliv pomoc.

Všeobecně je rozšířen dojem, že kapitalismus souvisí s demokracií a komunismus s diktaturou. Obojí je omyl. Čínská diktatura bravurně odvrhla komunistické ideály a pomocí stejných mocenských nástrojů řídí kapitalistickou ekonomiku. Evropští socialisté nastolili v EU pomocí demokratických voleb a ochotných byrokratů socialistický systém přerozdělování.

Formy vládnutí jsou pouze metodami, ničím víc. Nejúspěšnějšími kapitalistickými státy jsou Hongkong a Singapur. V Hongkongu nikdy žádná demokracie nebyla, Singapur řídí vojenská junta.

Komunistické ideály vycházejí z idejí o rovnosti lidí. Lidé však nemají stejné schopnosti. Vzniklý rozpor je řešen přerozdělováním a diskriminací schopnějších. Výsledkem je však ztráta motivačního rámce. V důsledku poruch motivačního rámce klesá výkonnost ekonomiky, ubývá bohatství a stát stále chudne. Udržení zvoleného systému přerozdělování vyžaduje násilné potlačování elit, včetně zabíjení. V mém grafu je tento jev vyjádřen pohybem proti směru hodinových ručiček.

Kapitalistické ideály vycházejí z volné soutěže. Ta je ve shodě s lidskou přirozeností. Výsledkem je růst výkonnosti ekonomik a růst bohatství. V mém grafu je jev vyjádřen pohybem ve směru hodinových ručiček.

Důsledný kapitalismus odmítá jakékoliv přerozdělování. V důsledku se ocitá mnoho lidí v situaci ohrožení vlastního života. Výsledné napětí vytváří značné nároky na udržení majetkových práv. Důsledkem je brutální potlačování nepokojů, včetně zabíjení.

Důsledný komunismus se snaží postarat o každého jednotlivce. Řídící byrokrati brzy získají dojem, že jsou schopni rozhodovat za jednotlivce lépe, než oni sami. Lidé, kteří respektují pokyny a pravidla mají téměř jistotu, že nebudou mít problém. Poslušnost a loajalita se stávají garancí bezproblémového života.

Komunistické plánované hospodářství, se v důsledku stává jednou velkou firmou – jedním monopolem.

Kapitalistická soutěž vede v důsledku k vítězství jediné firmy – jednoho monopolu.

Oba ideály tedy vedou ke stejnému cíli – k maximální koncentraci moci – k diktatuře. Aktivní prosazování jakékoliv ideologie má stejné důsledky (včetně ékologismu a nacionalismu). S diktaturou však není spokojená většina, důsledkem je její vyčerpání a pád. Život je změna.

Konkurence a soutěž zvyšují motivaci a tím i výkonnost a efektivitu, důsledkem je růst bohatství a velké rozdíly v životní úrovni. Sociální jistoty a rovnostářství diskriminují schopné a ničí jejich motivaci, důsledkem je chudoba a rovnost v bídě. Celkově se kapitál (a tím i bohatsví) přesouvá směrem k větší efektivitě (zhodnocování kapitálu).

V grafu jsem se pokusil naznačit, jak se vyvíjely některé státy. Myslím, že komentář není třeba.

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 16.2.2009 16:08 | karma článku: 24,74 | přečteno: 1815x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!