Sociální systém - svůdná Siréna

14. 11. 2008 13:44:59
Lidé si vytvořili morální dogmata, a jejich uplatňování nadřazují přírodním zákonům. Přírodní zákony jsou však na morálce zcela nezávislé. Morálka se však odtrhla od reality natolik, že je nucena přírodní zákony ignorovat a dokonce i popírat.

V USA bylo na počátku šedesátých let běžné, že se musí každý člověk postarat sám o sebe. Rodinné vazby byly velice silné, lidé si v rámci rodin pomáhali. Platit si plnou cenu lékařského ošetření připadalo lidem zcela samozřejmé. Systém soukromého pojištění fungoval také, ale byl celkem drahý, protože pro něj platí stejná pravidla, jako u kteréhokoliv jiného pojištění. Pojištění prostě musí pokrýt náklady pojistných událostí, provoz pojišťovny a příslušný zisk.

To, že občas někdo umřel, protože neměl na lékaře peníze bylo také přirozené. Lékařské ošetření je také práce a zadarmo ji může dělat pouze rentiér. Lékaři v USA přesto občas samaritánsky přimhouřili oči a ošetřili někoho zadarmo. Existovaly i charitativní organizace, které léčili zadarmo. Lidská morálka se však vyvíjela a vyprodukovala právo na lékařské ošetření. Tedy právo na obdržení služby zadarmo. V systému spravedlivé dělby práce, kterým neregulovaný kapitalismus je, tím vznikl problém. Bylo nutné někoho přinutit, aby tu lékařskou péči poskytovanou zadarmo, zaplatil.

V roce 1965 byl tedy v USA schválen zákon o Medicare (zdravotní péče zdarma pro lidi starší 65 let) a Medicaid (pro chudé). Normální lidé to vnímali jako určitou formu charity. Běžným lidem připadalo samozřejmé platit sobě a svým příbuzným lékařskou péči. Žádnou charitu nepotřebovali. Všichni předpokládali, že „charitativní“ výdaje budou v řádech milionů dolarů a rozpočet to unese. Po deseti letech však programy Medicare a Medicaid polykaly ročně přes 500 miliard USD a neustále rostly. Ono, když je něco zadarmo, tak je poptávka neomezená. Lidé by zadarmo chodili k lékaři třeba i na manikůru.

Růst výdajů na bezplatné zdravotnictví se pokusil omezit R. Regan. V podstatě došlo k výrazné regulaci limitů nákladů na jednotlivé zdravotnické úkony. Výsledkem bylo kromě omezení neustálého růstu výdajů, také jejich přenesení na lékaře a platící pacienty. Lékaři totiž byli a jsou nuceni prodávat své služby za ceny, které jsou pro ně nevýhodné. Kvalita služeb poskytovaných z vládních sociálních programů výrazně klesla. Kvalitní lékaři se poskytování péče v rámci těchto programů vyhýbají, tedy pokud nechtějí prznit svou práci nebo zkrachovat.

Demokrat Clinton a zejména jeho manželka se snažili systém „vylepšit“ a přiblížit ho „evropskému modelu“, který vychází z komunistické ideologie. Vzhledem k nevůli většiny daňových poplatníků (nikoliv většiny občanů USA) a masivní mediální kampani opozice se jim to nepodařilo. V roce 1976 se bezplatnost rozšířila i na „méně chudé“ programem SCHIP, který je určen pro děti.

Výše uvedený systém prakticky funguje dodnes. Ročně spolyká přibližně jeden bilion USD. Je to přibližně dvojnásobek amerického vojenského rozpočtu, jehož výši mnozí pacifisté kritizují. Nutno dodat, že normální Američané nakoupí přímými platbami a z pojistek zdravotní služby také za 1 bilion dolarů. V USA lze nakoupit ty nejlepší zdravotní služby na světě.

Dnešní většina Američanů se současným stavem není spokojena. Úroveň bezplatného zdravotnictví v USA je totiž děsivá. Daně a zdravotní pojistky jsou vysoké (málokdo si uvědomuje, že jsou bezplatné programy jednou z hlavních příčin). Američané se od šedesátých let změnili. Tehdy jim vůbec nevadilo, že zadarmo není téměř nic a připadalo jim to naprosto logické. Dnes by chtěli luxus zadarmo, je to přeci lidské: Bohatí mají přeci peněz dost, tak ať nám to zaplatí. Jsou to sobci, když nechtějí platit za druhé. Jsme si přeci všichni rovni, a máme právo na stejný komfort. Máme přeci všichni stejné žaludky, tak proč by měl někdo vydělávat víc. Peníze přeci nejsou všechno. Zdravotnictví není business - Taková je dnešní morálka. Je úžasná, líbivá, spravedlivá, lidská, ohleduplná...

Lidé jsou jako šlechetné děti, které rozdávají majetek rodičů a nevědí, že ještě není zaplacená splátka na hypotéku a faktury za elektřinu. Peníze jsou jim odporné, ti co je po nich chtějí jsou zlí. Je jim zima, někdo by to měl zaplatit...

Sociální systém je jako rakovina. Organismus nerozezná napadené buňky od zdravých a živí je. Napadených buněk přibývá, odebírají živiny a znemožňují fungování důležitých orgánů. Organizmus přestane být životaschopným a odumírá. Přírodní zákony jsou neúprosné a žádná morálka je nezmění.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 14.11.2008 13:44 | karma článku: 32.67 | přečteno: 2172x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 560 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.82 | Přečteno: 1937 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 281 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 527 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2785

Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...