Proč politici EU odmítají vyšetření násilností v Kyjevě?

Ve čtvrtek předložila ruská delegace návrh EU na společném postupu vyšetření událostí kolem nepokojů a převzetí moci v Kyjevě. Evropská unie jednat odmítla, protože nechce zpochybňovat legitimitu současné kyjevské vlády.

Připadá mi, že politici, kteří odmítají s Ruskem jednat, buď neznají situaci v Rusku nebo se rozhodli přenechat Ukrajinu Rusku. V Rusku se konají technické i mediální přípravy na obsazení Ukrajiny. Mediálně je situace prezentována tak, že se na Ukrajině k moci dostali s podporou EU a USA nacisté, kteří se hrdě hlásí k tradicím SS, které vyhlazovaly Ruské obyvatelstvo. Tedy, že ruskojazyčnému obyvatelstvu hrozí násilí a celkově narůstá hrozba ze strany NATO.

Vůbec není důležité, do jaké míry je tato interpretace pravdivá, podstatné je čemu lidé věří (že vojenský zásah je na ochranu životů nutný). Ruská armáda uskutečňuje rozsáhlé přesuny, trénuje desetitisícové výsadky vojsk,…Ruská Duma schválila zákony umožňující invazi.

Pokud nezačneme s Ruskem jednat, tak jednoduše Ukrajinu vojensky obsadí. Nějaké násilné provokace vyvolané kýmkoliv, jsou jen otázkou času.

Odmítání jednat o vyšetření násilných událostí , zejména když o ně Ruská strana žádá, lze snadno chápat, jako skutečnost, že v těch násilnostech a ustavení vlády má EU nebo NATO prsty.

Putin a exekutiva budou muset jednat v souladu s mediální doktrínou a na Ukrajinu vtrhnout. Jedinou možností, kterou by před svou veřejností obhájil je pro Putina alternativní řešení. Nějaké vítězství na poli diplomatickém, které dá garance bezpečnosti a neutrality na Ukrajině. Jestliže se však, žádné řešení nerýsuje a návrhy jsou odmítány, je celkem logické, že použije silové řešení. Prakticky za daných okolností nemůže jednat jinak.

Samozřejmě se tak dále zhorší vztahy, protože budeme považování za agresora, před kterým Ukrajinu uchránili. My si tak akorát můžeme "udělit sankce", kterými si zdevastujeme ekonomiku.

Nevím jestli jsou ti EU politici tak neschopní nebo Ukrajinu už odepsali nebo hráli hru, která nevyšla.

Pořád si myslím, že by byla nějaká dohoda možná a doufám, že snad někdo dostane rozum a „vyplašeného medvěda“ zastaví. Vyhrožováním a kladením požadavků Rusko neuklidníme. Naopak jen je dále utvrzujeme, že „zneužíváme loutkovou vládu, kterou jsme si dohodli s USA“.

 

Autor: Ivo Vašíček | neděle 16.3.2014 21:05 | karma článku: 35,48 | přečteno: 2036x