Ivo Vašíček

Chcete válku?

13. 03. 2014 22:40:59
Propagandistická válka je často přípravou na skutečný válečný konflikt. Úkolem propagandy je vyvolání nenávistných nálad, které umožní poslat lidi na jatka. Evropští politici jednají na základě mediálně vytvořených obrazů, místo aby řešili realitu.

Věci se daly do pohybu. Velmoci konají a mají k tomu prostředky. Evropští politici jen nadávají na Rusko a vyhrožují, přičemž nemají prakticky žádné prostředky, kterými by mohli Rusku nějak ublížit, aniž by to pro nás mělo mnohdy i násobně horší dopady. Rusko to ví a tak se s námi nemá o čem bavit. Krym už je v podstatě jejich, tomu už nelze nijak zabránit. Možná bychom si měli přiznat, že on ten Krym, byl vždycky jejich, Ukrajinu brala ta autonomní republika stejně jen formálně. Navíc odtržení Krymu probíhá bez bombardování Ukrajiny. Myslím, že je vhodné připomenout, že osamostatňování Kosova nezačalo referendem, ale bombardováním Srbska.

Hledání a vysvětlování objektivní pravdy, co se dělo a děje v Kyjevě a na Krymu, je sice důležité, ale pro odvrácení konfliktu nyní nepodstatné.

Státy, armády i lidé se do konfliktu vrhají na základě svého pohledu na situaci (nikoliv na základě nějakého objektivního pohledu). Proto je velice důležité zamýšlet se nad tím, jak situaci na Ukrajině vnímá Rusko. Největší chybou je předpokládat, že někdo bude konat na základě objektivní pravdy nebo na základě mediálně vytvořeného obrazu.

Domnívám se, že Rusko to vnímá asi tak:

- Cítíme se vývojem na Ukrajině ohroženi

- pomocí puče se k moci dostali neonacisté, kteří nenávidí Rusy

- Evropská Unie lstí přiměla Janukovyče k předání moci pučistům, nese za to odpovědnost

- EU a USA se snaží okrást Ukrajinu, zneužívají vzniklé nouze

- USA chtějí snížit obranyschopnost Ruska (poloha Krymu, západní základny na Ukrajině

- Krym byl vždycky Rusko, Ukrajina ho měla jen omylem – nechápou, že si někdo může myslet něco jiného

Můžeme s tím nesouhlasit, ale to nám nepomůže. Uznáním Kyjevské vlády se dostáváme do nebezpečné situace. Z pohledu Ruska se Evropa staví na stranu neonacistů. V případě, že se do toho vojensky zamícháme, zpacifikují nás. Mají s tím historickou zkušenost. V minulém století proti nim taky bojovala celá Evropa. Ukrajina měla svou divizi SS Halič (14. Waffen-Grenadier-Division der SS. Galizische) dnes nosí i současní „revoluční gardisté“. Strana která má pět ministů (včetně ministra vnitra a obrany) užívá logo divize SS Halič ve své bilboardové kampani. Pro Rusy to musí být jako červený hadr pro býka.

Stačí malá provokace a preventivně Ukrajinu obsadí, třeba bojem a snadno se rozhoří otevřený boj.

USA vojenský konflikt v Evropě vůbec nemusí vadit, od nich je to dál než Sýrie. Naopak na studené i horké válce se mohou pěkně ekonomicky zahojit. Evropa je bez obchodu s Ruskem ve vážných ekonomických problémech.

Myslím, že se můžeme problémům vyhnout. Musíme přestat provokovat Rusko (my to tak samozřejmě nevnímáme) a snažit se je uklidnit řešením té hrozby, na kterou reagují.

Krym už nemá smysl řešit, pro Rusko je to už vyřízená agenda, náš postoj je nezajímá. Oni to berou tak, že Krym před námi ubránili.

Jestliže EU a USA připravují strategické dohody s nelegitimní vládou, mohou to v Rusku vnímat jako své ohrožení (US základny atp.). Jestliže dnes na Ukrajině schválili vytvoření národních gard, vnímají to v Rusku jako ozbrojení SA a SS v Německu. Pokud v ignorování nebezpečného vývoje v Kyjevě budeme pokračovat, bude narůstat riziko, že Rusko na Ukrajinu vtrhne, aby tento vývoj zvrátili.

Pro nás je tento vývoj velice nepříjemný. Rusko nás může považovat za nepřítele, kterého je zapotřebí porazit. Pokud budou evropští politici nadále hájit zájmy USA, a dojde k válce může velice snadno vzniknout demarkační linie na západ od nás. USA se na nás v klidu vykašlou, jak říká americká diplomatka: Fuck The EU!

Aby se situace stabilizovala a Rusko uklidnilo, je třeba ověřit reálnost té hrozby, na kterou Moskva upozorňuje a případné řešení, které je uspokojí natolik, že se uklidní. Z hlediska spolupráce EU si taky myslím, že to chce i dohodu s Ruskem, například o vojenské neutralitě Ukrajiny, že tam nebudou základny atd. I když takovým dohodám Rusko už taky nemusí věřit, protože dohodu o nerozšiřování na východ NATO nedodrželo.

Myslím si, že válce zabránit lze. Je však nutné rozptýlit obavy Ruska. Dohodnout se na nějakém postupu stabilizace vývoje na Ukrajině. My jsme v situaci, kdy musíme nabízet, nikoliv žádat a klást ultimáta. Rusko nás vnímá jako zdroj ohrožení, a má dost síly ohrožení eliminovat. Reálná síla evropských armád neumožňuje jednání s Ruskem z pozice síly.

Autor: Ivo Vašíček | karma: 36.39 | přečteno: 2674 ×
Poslední články autora