Korupce je podstatou současného politického systému.

15. 06. 2013 21:30:59
Současná aféra není ničím překvapivým, naopak překvapivé je, že politickou korupci a zneužívání moci policie a soudy řeší. Nicméně vše má nějakou příčinu

Současný politický systém je založen na konkurenčním boji firem, kterým se říká politické strany. Volebního úspěchu politické strany dosahují především na základě marketinkových kampaní a manipulací veřejného mínění. Úspěch těchto aktivit, kterými strany získávají „trh“ je závislý především na objemu finančních prostředků investovaných do práce marketinkových agentur a firem na ovlivňování veřejného mínění. Média se také chovají tržně, a proto podporují zejména ty, kteří u nich nejvíce inzerují.

Každý investor investuje kvůli zisku, nejinak je tomu u investic do politických stran. Volební úspěch politických stran je základním prostředkem k získání podílu na státním rozpočtu. Čím větší politický úspěch, tím větší podíl na rozhodování o rozpočtu. Rozhodováním o rozpočtu je realizován finanční zisk pro investory.

ODS A ČSSD jsou strany, které do politiky vstoupily s politickými ideály. Trh však tyto strany postupně změnil, a staly se z nich firmy. Pro jejich přežití to bylo nutné, strany, které se nepodřídily vůli investorů ztratily šanci na úspěch. Zelení se do sněmovny dostali nakrátko jen kvůli propojení s byznysem. To však nebylo ve straně plně akceptované, což vyvolalo vnitřní spory, ve kterých se zmítají dodnes.

Trh se neustále vyvíjí, do byznysu v posledních parlamentních volbách vstoupili noví hráči. Nová firma TOP09 vznikla na základě přímých a značných investic. Na politický trh vstoupila firma podobně jako k nám vstoupili korporace podporované nadnárodním kapitálem. Najali si nejlepší profesionály na marketing a ovlivňování veřejnosti. Vedle nich do hry vstoupili i místní investoři, ti však nemají tolik peněz, a získání trhu řešili typicky česky - amatérsky s vlastní výpomocí. I to však stačilo k získání příslušného podílu. Obávám se však, že neustáli tlak konkurence a jejich investice byla ztrátová.

Jak to souvisí s dneškem? Nyní sledujeme jak končí jedna z lokálních firem (ODS). O procesování finančních toků se starají „podnikatelé“, kteří bojují i mezi sebou. Když v roce 2008 odvolal Topolánek ministra dopravy Řebíčka a na jeho místo dosadil Rittigova poskoka Bendla, vyvolal vážný problém. Rittigovi právníci velice rychle přesměrovali stamilionové finanční toky, čímž došlo k narušení dohod, které uzavřeli Janoušek s Tvrdíkem a Řebíčkem. Dotčení si další znehodnocování své investice nenechali líbit a Topolánkovu vládu shodili.

Nyní se situace opakuje. Nečas instaloval Bendla na ministerstvo zemědělství a Rittig se svým agresivním apetitem začal poškozovat jiné investory. Ti si to zřejmě opět nenechali líbit. Proto nyní sledujeme současnou Nečasovu aféru. Tentokrát jsou však v ohrožení i zájmy dalších lokálních kmotrů, jejichž éra zřejmě končí.

Pokud někdo doufá, že se po pádu vlády něco změní k lepšímu je naivní. Jediná změna zřejmě bude, že v korupční soutěži opadne vliv kmotrů a politiky budou řídit bossové, kteří disponují řádově větším kapitálem. Zakázky jako Temelín jsou obvykle realizovány s nadstandardním ziskem. Ostatně proto jejich získání ovlivňují i lidé jako Obama nebo Putin, oni také potřebují investory.

Autor: Ivo Vašíček | sobota 15.6.2013 21:30 | karma článku: 44.37 | přečteno: 9882x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 488 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1517 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 527 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2785

Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...